-vidunderlig vintermad
Jeg tilberedte min første portion gule
ærter idag, det var ret skønt. Jeg gik tilfældigvis forbi en
portion tørrede guleærter i går og tænkte, at det var da en god
ide. Så vidt jeg huskede smagte gule ærter utrolig godt. En mild og
rar ret som ligger tungt. Så jeg købte de små tørrede gule ærter
og søgte på opskrifter på gule ærter.
Idag er der blevet lavet en kæmpe
portion guleærter.
Opskrift på boullion til gule ærter
Suppeben(fås på tilbud i rema i denne
uge), svine suppeben med kød på eller svineskank, eller hvad man nu
kan få af udskæringer, som skal koges længe, fedtstof, 1/4
knoldselleri(på tilbud i Rema i denne uge), 1 persillerod(på tilbud
i Rema i denne uge), 2-3 gulerødder(på tilbud i Rema i denne uge),
3 porretoppe(på tilbud i Rema i denne uge), 1 stilk løvstikke,
nogle stilke timian, salt, peber, vand.
Brun kødet i fedtstoffet af i en store
gryde (mindst 7 liter)og tilføj resten af ingredienserne. Vandet
skal stå omkring 5 cm. under kanten. Efter 10 minutter skummes
toppen. Lad det simre omkring 1 1/2 time, men det er også afhænge
af kødstykkerne type.
Opskrift på guleærter
1 porre, 2
gulerødder, 1/5 knoldselleri, 3 pølser af en god kvalitet, kødet
man har kogt fond på.
Kog nu de tørrede guleærter i fonden
1/2 time. Forhold mellem fond og gule ærter er en kop gule ærter og
3 kopper fond. Jeg lavede en stor portion med 2 store kopper
guleærter og dertil passende portion fond. Men det kan man jo gøre
som det passer.
Imens de gule ærter koger snittes
grønsagerne, pilles kødet til mundrette stykker og skær pølserne
ud i mundrette stykker. Når de gule ærter er kogt ud, skal det
blendes. Tilføje gerne lidt ekstra vand, så retten får den
konsistens du foretrækker. Tilføj grønsagerne og kødet og lad det
simre med til grønsagerne er møre. Smag til med salt og peber.
Server nu retten, den er kun bedre
dagen efter og kan eventuelt fryses. Hvis du har en influensa ramt
liggende derhjemme, så er dette en ret lige for dem. Det er en rar
og mild ret.
God fornøjelse med de gule ærter.
Eva-Andrea
Ingen kommentarer:
Send en kommentar