tirsdag den 26. februar 2013

Tomater og chilier i vindueskarmen

-nogle planter spirer, andre er blevet opgivet



Disse tomatplanter er lidt ranglede, så det må der gøres noget ved
Når man er i processen at gro egne tomater- og chiliplanter er der både positive overraskelser og skuffelser. Nu er jeg så langt i min spiringsprocessen, at jeg må konkludere at der er nogle chilifrø ikke vil spire og det kommer de heller ikke til. Nu har de ligget i jorden i en måned og er stadig ikke spiret. Men sådan er det nu oftest. Det kan man være trist over, men i stedet kan man også være begejstret over alle de chiliplanter og tomatplanter som er spiret og som snart skal ompottes.

Ompotning

Ompotning på det rette tidspunkt er meget vigtigt for at udvikle planterne i det rette tempo. Det skal helst ske når planterne lige er blevet for store til deres nuværende potter. Men de skal heller ikke stå forlænge for store til deres potte, for stopper deres udvikling. Hvis chiliplaner for hurtigt får en stor potte stopper udviklingen også oftest. Så det er en balance.
Her ses engangskopper som efter brug blev til krukker.
Nu har de fleste af mine planter fået to eller flere blade over kimbladene, så nu er de klar til første ompotning. Hvis ens tomatplanter er blevet tynde og ranglede kan man ved ompotningen stikke den dybt ned i jorden. Så planten er kort og stabil, så vil stinglen under mulden slå rødder.

Genbrugspotter

Jeg er jo ret glad for genbrug og genbrugspotter er noget af det bedste. Gammelt emballage er noget af det bedste at spire i efter min mening og det kan vidst ikke siges for tit. En gammel mælkekarton er absolut perfekt til de fleste planter og de er også rimelig kønne at kigge på. Hvis man vil og har tid, kan de jo pippes lidt op med maling, gammelt gavepapir eller hvad man nu synes. Toppen skal bare klippes af og så skal den vaskes indvendig. Hvis man er bange for overvanding, kan man prikke hul i bunden med f.eks. en skruetrækker og sætte ”plante-kartonerne” op i en underskål eller bakke hvis det haves.

Andet emballage kan også bruges, gamle salatbakker er faktisk ret gode at forspire salat i, toiletpapirsruller med lidt avispapir i den ene ende er brillante til bønner(bønnespire skal ikke have for meget plads, så bliver de for store indendørs), syltetøjsglas kan også bruges(så må planten bare ikke overvandes, for vandet har ingen steder at løbe hen. OBS brug ikke glas fra den gamle fabrik, for der vil etiketterne bare ikke af) og sådan kan man blive ved. Der er mange muligheder i brugt emballage.

Mulden til mine planter køber jeg i Rema 1000. Den muld er billig, god og de har den året rundt. Så er det jo ikke så dyrt at udvikle planter i vindueskarmen. Resultatet er jo også de mest forrygende tomater og chilier, og den høje kvalitet ville være dyre at købe. Derudover er det en rigtig god oplevelse.

 

God fornøjelse med dine plante-projekter.


Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Send en kommentar