Jordbærmarmelade
er en af de klassiske og mest kendte marmelader. Men derfor kan det
alligevel godt betale sig, at give den et tvist. Jordbær gør sig
det ganske godt med rum, tænk f.eks. på strawbarry daiquiris,
derudover er jordbær og rabarber en klassisk kombination. Disse
smagskombinationer er ført videre i denne marmelade.
Opskrift på jordbærmarmelade med
et twist, rabarberrum og -sirup
500 gram jordbær, 1/2 dl. rabarberrum,
1 dl. rabarbersirup, 4 kviste citron verbena- kaldes også
jernurt(citronskal kan også anvendes hvis man ikke kan få citron
verbena), knivspidssalt og pektin.
Rabarberrum er noget af det
letteste at fremstille, skær rabarberne over på langs læg dem i en
skål og hæld rum over så det dækker. Lad det trække mindst 1
døgn, nu har rumen fået en rødlig farve og rabarbersmag. Nu kan de
samme rabarber anvendes til en rabarbersirup: hæld en
sirup(kogt af 2/3 del sukker og 1/3 del vand) over de gennemskårende
rabarber. Det skal ligeledes trække 1 døgn. Men rabarbersirup og
rum kan selvfølgelig laves samtidig i to forskellige skåle.
Jordbærerne vaskes, derefter tages
blomsten af(blomsten skal først af efter vask, for ellers ryger
noget af jordbærsaften ud under vasken), skær nu jordbærerne ud i
mundrette stykker og lad dem trække med siruppen og rum natten
over. Så trækkes væsken ud af jordbærerne, så der ikke skal
tilføjes vand under kogningen. Nu sættes marmeladen til at koge ved
jævn varme og man tilføjer citron verbena(også kaldet jernurt),
pektin og salt. Lad det koge op og tykne. Nu koges alkoholen også
fra, men rum smagen bliver i marmeladen. Det kan være nødvendig, at
tage skummet af marmeladen med en hulske. Hæld marmeladen på
rengjorte glas som er skolede med kogende vand. Evt. kan man skylle
glassene med atamon, men atamonen kan give en bismag.
Anvendelses muligheder med
marmeladen
Denne marmelade er selvfølgelig god på
morgenbrødet, men den er også ret lækker som en enkel dessert
sammen med en portion græsk yoghurt eller skyr.
God fornøjelse med marmeladen.
Eva-Andrea
Ingen kommentarer:
Send en kommentar