-solbær, mandler og vaniljesovs
Nytårsaften er oftest en aften med en
fler-retters-menu og bobler. Denne lille dessert er enkel og dog
absolut god nok til den fine nytrårsmenu. Den lille solbærkompot
med en klassisk vaniljesovs og ovnristede mandler.
Opskrift på nytårsdessert
Denne opskrift er i hvert fald nok til
4 personer.
Kompoten: 250 gr. solbær(findes på
frost), 50 gr. Sukker til kompoten, øko citronskal fra en halv
citron.
Vaniljesovsen: 1/2 liter sød – eller
letmælk, 2 vaniljestænger, 4 pasteuriserede æggeblommer, 200 gr.
Sukker.
Læg solbærene i en skål med sukker
og citronskal.(Mørke bær har altid godt af citronskal). Lad det
trække mens det andet forberedes.
Varm mælken med en vaniljestang ved
lavvarme. Når mælken har været varmet op, tages gryden af ilden
og vaniljestængerne op. Skrap nu vaniljekornene ud og put dem ned i
mælken. Køl mælken af, stil den eventuelt i køleskab. Imens
piskes sukker og blommer til det er blevet hvidligt. Nu har man en
æggesnaps som piskes sammen med mælken lidt ad gangen. Derefter
skal det varmes ved lavt varme med endnu en vaniljestangskorn. Dette
er det sprængende punkt for sovsen. For nu skal den tykne og men
ikke skille. Nu skal man være tålmodig, langsomt vil sovsen blive
varm og pludselig vil den tykne. Når den er tyknet skal sovsen
køles, for den skal serveres kold.
Put mandlerne i ovnen ved 175 grader varmluftsovn. De skal ristes 15-20 minutter(smag på dem, hvis du er i tvivl om hvor vidt de er færdig ristede, de skal blive lysebrune inden i). Imens koges solbærkompoten. Den skal koges lige før servering, så den er varm når den serveres.
Kompoten overhældes med vaniljesovsen
og de godt ristede mandler.
Dette er en dejlig, sød, let syrlig og
sprød dessert. Den kan forberedes før gæsterne kommer og serveres
uden stress.
God fornøjelse med nytårsdesserten og
nytårsaften.
Eva-Andrea
Ingen kommentarer:
Send en kommentar