tirsdag den 5. august 2014

At skrælde og løgkompot


-nye madeventyr
Jeg har holdt lidt sommerferie og bl.a. løbet nogle gode ture. Jeg var også ude og løbe den anden dag. Jeg kom tilfældigvis forbi et supermarked, som havde en åben container stående ude foran. Jeg er en nysgerrig rad, så jeg kigger ned i containeren. Der var fyldt med kyllinger, æbler, frankfurtere, bananer, poser med løg, pakker med chokolade, pandekager og frugtkasser. Jeg kunne ikke lade være med, at tænke:”shit et overflodssamfund”.

Jeg ende med at tage flere poser med rødløg. Løg kan man jo altid bruge, tænkte jeg. De fire kilo løg var dog lige i overkanten af, hvad jeg og min kæreste orkede, at spise i en nær fremtid. Så min madhjerne kom straks i omdrejninger.

Jeg endte med, at koge en god portion løgkompot. Man kunne tænke, hvad skal man dog bruge løgkompot til?

Men spørgsmålet er nok nærmere, hvordan kan man leve uden? For det er et ret lækkert tilbehør i sandwichs, pitabrød, til kød, grillpølser, i tacos eller til lidt indisk mad. Rødløg er rigtig godt egnede til løgkompot, for det giver en flot rød kompot.

Opskrift på løgkompot
Jeg lavede en stor portion, men man kan lige så godt lave en mindre. Smag dig frem, er sødme-syrebalancen rigtig?

1 spsk. god olivenolie, 16 løg i alle størrelser,5 spsk. Sukker, 1 dl. En frugt eddike, 3 spsk. Honning, timian, rosmarin og salt efter smag (evt. Chili).

Skrald løgene og skær dem i skiver. Steg dem i olien til de får glans, men ikke farve.

Tilføj nu lidt salt, eddike, sukker og en halv dl. Vand. Lad det simre 20 minutter til løgene er bløde. Tilføj honningen og krydderierne. Put nu kompoten på rene atamon skyldede glas. Vupti, nu har man et skønt tilbehør.

Resten af de rødløg jeg fandt, blev til syltede løg. Det er forbløffende let. Til alle dem der ikke har lavet syltede løg, kan jeg kun sige en ting, kom i svingninger! Syltede løg består af løg i skriver overhældt med en varm lage af lagereddike, sukker, salt og peber. Det er lige så lækkert, som det er enkelt.

Efter jeg havde skrældet alle fire kilo løg, fandt jeg et dårligt løg. Men det er åbenbart nok til, at de skulle kasserers. Det er trist med al den madspild.

God fornøjelse med madeventyrene.

Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Send en kommentar