torsdag den 28. april 2011

Forår i forstanden, ærter og sneglefælder


Jeg bor i en forstad til København og nyder det gode vejr i haven. Det vil sige, at det er i mine forældres have, som jeg benytter mig af. Jeg har en køkkenhave og et drivhus hos dem, hvilket mine forældre synes er godt, for så kommer jeg ofte på besøg og jeg passer tilmed haven.(Det kan anbefales til andre unge studerende, lok jeres forældre til at give jer et lille stykke have så I kan gro lækre grønsager og urter, tilbyd til gengæld at lav havearbejde rundt omkring i haven.)

I øjeblikket vælter det op af jorden med spire af alle slags. Blommetræerne, æbletræerne blomstre, rabarberne er ved at vokse sig store og jorden er blevet så varm at jeg har sat forspiret ærter, sået gulerødder, skorzonerrødder, bladbeder, radiser, forspiret salat, forspiret porrer og lidt til.
Senere på sæsonen(nok slut maj) skal jeg have sat squash i en reserveret bed. Lige nu står ærterne og nyder livet i det bed. Ærter er ganske smarte at starte et bed med, hvis bedet først skal bruges lidt senere på sæsonen, da de er en "hurtig" afgrøde. Det vil sige, de vokser hurtigt, giver hurtigt lækre søde ærter og dør hurtigt. Derved er der plads til den næste plante. Den næste plante kan så glæde sig over, det dejligste nærende kvælstof, som ærternes rod bakterier har tilføjet jorden. Derfor kommer mine squash til at få en god start på livet i det nuværende ærte bed, kommende squash bed. Lige nu kan jeg så nyde synet af de små(5-10 cm) ærte planter som ser ud til at falde til og indtil videre er de uden snegle angreb.

Snegle er ikke et kæmpe problem i min(mine forældres)have, jeg har dog sat øl fælder i jorden rundt omkring for at fange de små slimmede bæster, som skulle komme forbi. Ølfælder er ganske effektive mod snegle, billige og nem at lave. Man graver et lille hul i jorden, skær toppen af en dåseøl, sætter øllen ned så den er i jord højte og voila man har sig en ølfælde. Så skal man bare vente. Prøv selv derhjemme og efter en nat eller to, vil du se de små bæster fordrukne og druknet i fælden!

4 kommentarer:

 1. Hvis man ønsker at lave en ølfælde kan man bruge alle slags øl. De små slimede bæster er ikke kræsne kun fordrukne. Så brug derfor gerne den billigste pilsner du kan finde eller de øl du ikke får drukket selv. Hvis man er bange for at sneglene kravler op af øllen igen og man derfor ikke fanger dem, kan man putte lidt salt i øllen. Dette gør at så snart at sneglene indtager eller ligger i øllen osmoser de til døde. Det betyder at salten trækker vand ud af dem så de dør. Dette er dog ikke så humant så det gør jeg ikke selv.

  SvarSlet
 2. Hvad gør du med de fordrukne og døde snegle. Hiver du dem op og smider dem ud eller hvad? Vh Ann

  SvarSlet
 3. Hej Ann
  De døde snegle kan man i stareten tage op med en lille skovel eller ske. Efter noget tid skal øllen dog skiftes da den bliver utrolig slimmet. Du kan grave et hul i jorden et sted og hælde øl og snegle derned.

  Eva-Andrea

  SvarSlet
 4. Jeg har fri-lands-grise og de sætter stor pris på dem ;) det er jo protein. De spiser dem der kommer inde for hegnet og ville jo nok fange mange hvis de var frie vildsvin :)

  SvarSlet