søndag den 24. maj 2015

Den nye rabarberkompot

-Tonkabønner, vanilje og kardemomme

Mange haveejere og have-lejere har masser af rabarber. I min nyttehave har jeg nogle 100 år gamle rabarber, som giver utrolige mængder rabarber fra april til oktober.
Derfor skal jeg også være lidt kreativ i forhold til rabarberopskrifterne. Jeg koger store mængder rabarbermarmelade og rabarberkompot, nu har jeg fundet på en rabarberkompost, som har en helt anden intens aroma. Det hele handler om krydderier og hvor længe man koger rabarberne.

Opskrift på intens rabarberkompot
Rabarber, sukker(evt. sukkererstatning), vanilje, tonkabønner og kardemomme
Vask, hak rabarberne og put dem i en gryde.
Tilføj sukker, en smule vand og evt. sukkererstatning. Derudover tilføjes mindst en vaniljestang.
Kog nu kompoten ind, til den er tyk og mørk. Det tager tid, det skal ske på lav varme og med omrøring, ellers kan sukker let brænde på.
I slutningen af kogningen tilføjes en lille bitte smule kardemomme og en lille smule revet tonkabønne. Man skal være varsom med kardemommen og tonkabønnen, så det er vigtigt at smage til.  
Rabarberkompoten får en fantastisk intens smag, denne krydring egner sig også til rabarbermarmelade. Men de skal ikke blande flere frugter i, for der er så rigelig smag i denne kompot.

Kompoten kan anvendes til morgenmad sammen med neutral yoghurt, men den kan også anvendes til desserter.

Hvad er tonkabønner?
Tonkabønner er ikke noget, som vi anvender særlig meget i det danske køkken. Det er en stor tørret bønne, som har en meget intens smag og duft. Den anvendes i cremé brulee, men den anvendes også i vise parfumer. Men jeg synes, at den er rigtig god i koldskål og i f.eks. rabarberkompot. Den smager som en blanding af vanilje og marcipan med en meget parfumeret duft.
Den kan stort set ikke købes i butikker i Danmark heller ikke i små indvandre grønthandlerne. Her er et link til en netbutik: http://specialkoebmanden.dk/krydderier-specialiteter-662/krydderier-704/tonkaboenner-5-stk-2642.html


God fornøjelse med rabarber på nye måder

Eva-Andrea, rabarber-begejstretIngen kommentarer:

Send en kommentar