søndag den 28. oktober 2012

Flere grønsagsbøffer, mindre madspild


rester kan blive til lækre grønsagsbøffer


Tidligere på ugen fik jeg en hvidkålssalat med kogte rødbeder, men jeg fik ikke spist hele rødbeden og heller ikke al hvidkålen. Men det er ikke noget problem, for det kan trylles om til nogle skønne grønsagsbøffer. Man kan dog også bruge andre kogte eller stegte grønsager. Fordelen ved at lave grønsagsbøffer af rester er, at det går ret hurtigt, da grønsagerne jo er forvarmede og ikke skal varmes først, før det kommes i ”farsen”. Rema 1000 har denne uge igen sat fokus på mindre madspild og fortalt at hver dansker smider 63 kilo mad ud om året. Det er en ret skrækkelig tanke, synes jeg. Derfor er det også godt, at der sættes fokus på dette. I Rema er de også begyndt på vej-selv-service, det er efter min mening genialt og sådan skulle det være alle steder. For så køber man det man har brug for. De fleste kender det jo godt, når man lige skal bruge en porre eller en rødbede, men man skal købe en hel pose, også ender resten med at blive dårlig. Ikke alle grønsager kan vejes endnu, men man er godt på vej i Rema specielt med vintergrønsagerne.

Krydring af grønsagsbøfferne
I grønsagsbøffer kan man ellers tilføje krydderblandinger såsom karry, andre asiatiske blandinger, mellemøstlige krydderiblandinger med kanel, kardemomme og spidskommen, chili og ingefær er ej heller at foragte i denne sammenhæng. Man kan også tilføje nødder af forskellig art eller en smule revet hård ost, hvis man har en rest. Det handler jo om, at bruge det man har og skabe velsmag ud af det.

En lind grønsagsfars
Dog skal man bruge nogle æg, for at samle grønsagsfarsen. Derudover en smule væske såsom mælk, kogevand fra grønsager eller bare vand. Tilføj også gerne en smule mel, eller havregryn eller kogte ris eller hvad man nu lige har af stivelse, som kan hjælpe med at binde farsen sammen.
Det vigtige når man laver grønsagsbøffer er, at man får en lind fars og man selv synes det er en lækker blandingen. Derfra kan det ikke gå helt galt.
Stegning af grønsagsbøffer
Til stegningen skal man selvfølgelig bruge noget fedtstof, men lad nu vær med at drukne grønsagsbøfferne i olie. Det er så trist synes jeg, for så får man ikke smage de mange nuancer. Men hvad vigtigere er, så brug en god olie der gerne smager af lidt, f.eks. synes jeg, at det er utrolig skønt, når grønsagsbøffer steges i hasselnøddeolie. Det giver et ekstra element til grønsagssmagen, specielt hvis man bruger rodfrugter.


God fornøjelse med grønsagsbøffer og mindre madspild.Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Send en kommentar