onsdag den 26. juni 2013

Langtids-lam

-græsk specialitet


Enkelt ser det jo ud, men smagen er kompleks og vidunderlig
I Grækenland er lam bare sagen. Det fås alle vegne på små som store spisesteder. Lammene er alle steds nærværende, sammen med deres mødre og fædre fylder de op på veje og marker. Deres klokker kan høres i mørket om natten og om dagen nusser de rundt for, at undersøge om der skulle være en grøn plante, som de har overset. I ny og næ går det op for lammene, at de kan strække deres hoveder igennem hegnet til køkkenhaverne. Og så bliver der guflet i store mængder, når dette går op for de græske haveejere, bliver der ikke bare løbet, hujet og råbt, næ nej så bliver der kastet med sten på størrelse med brosten efter lammene. Det er muligvis også derfor, at der bliver serveret lam til middag. En af de bedste måder at tilbede lam på, er langtidskogt i en tomatsovs og det gør man på bedste vis i Petra på Lesbos. Der er et spisested ved navn ”women cooperative”. Kødet er så mørt, at det falder fra knoglerne. Dertil får man en rispilaf, men man kan da også formaste sig til, at købe pommes frites til. Men helt ærligt bed om rispilafen- lam og rispilaf er alt rigeligt. Pomme frites i denne sammenhæng er bare et forstyrrende element i denne sammenhæng.

Lammene man guffer i sig på det spisested, går og græsser i udkanten af byen. Der mellem oliventræerne går de og hygger indtil den dag, at de restaurant-besøgende får lyst til denne noget nært kongelige ret.

Tag forbi kvinde kooperativet og nyd den bedste lam der findes. Det er på første sal på pladsen i Petra. Man skal op ad en trappe som ikke virker særlig velkommende, men når man først er gået der op, er de mægtig søde. De har endda denne hjemmeside: http://lesvos-travel.com/womens-cooperative

Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Send en kommentar