lørdag den 12. oktober 2013

Oktoberhaven og butternutsuppe

-Græskar, gulerødder, rødbeder, løg og persille
Dagens udsigt fra min nyttehave

Lige nu er der en masse som skal høstes, ellers går det tabt pågrund af frosten. Der har allerede været frost på udsatte steder. Snart er det frost næsten hver nat, så nu skal sylteglas, gryder og fryseren fyldes op med de dejligste grønsager.

Butternutgræskar
Jeg har haft butternutgræskar for første gang i år, og der er rigeligt med græskar på den ene plante, som står min haven. Den har haft travlt og har spredt sig. Så græskar det kan jeg anbefale til alle,
der dyrker have eller tænker på det. Én
græskarplante og så har man græskar nok til litervis af græskarsuppe, brød og stegte græskar. Det kan dog også blive til en græskarlampe, hvis det har til interesse.
Dagens høst. Det ser jo overdådigt ud.
Græskardyrkning: Græskar skal have rigeligt med gødning i begyndelsen af sæsonen, vand løbende og lidt flydende gødning, når man føler for det. Det er til at overskue, for selv den mest haveinaktive.
Morgenfruer var der stadig masser af ude i haven.

Persille
Jeg har ikke plantet noget af det persille, som står på rad og række ved siden af græskarret. Det har plantet sig selv rundt om i haven. Jeg har så samlet de små persilleplanter, og plantet dem samlet. Nu er der en hel række persille og det er rigeligt til mig.

Gulerødder -to farver
Suppen, rodfrugter, nødder & grønt

I år har jeg plantet orange og lilla gulerødder. Der er stadig nogle tilbage og de skal hives op. I år har gulerødderne haft det rigtig godt og der har ikke været nogen sygdomme. Nogle af dem der blev hivet op i dag, kom i suppen.

Rødbeder -smukke blade
Jeg har stadig masser af rødbeder i haven og de har smukke mørke lilla blade. Jeg endte med, at bage dem dem i en salt-dej. Det giver utrolig bløde rødbeder, der bevarer den jord-agtige smag i rødbederne.
Alt i alt var det en rigtig udbytterig tur ud til nyttehaven. Aftensmaden stod på græskarsuppe, ovnbagte brødfrugter i salt-dej og ovnstegt lammesteg.

Butternutgræskarsuppe
Butternut-græskarsuppen bestod af alt godt fra haven. Det var følgende: gulerødder, løg, chili, butternutgræskar, new zealand-spinat, creme fine 7 %, vand, salt, peber og rosmarin. Rosmarin, chili og græskar går utrolig godt sammen. Dertil havde jeg ristet nogle pinjekerner, men det kunne også havde været mandler eller græskarkerner.

Eva-Andrea

1 kommentar:

  1. Fedt indlæg. :)

    Hvor mange græskar gav din butternut plante?

    Mvh Anders.

    SvarSlet