tirsdag den 10. juni 2014

Hvad kan høstes den næste måned?

-Et overflødighedshorn
Lige nu gror haven hurtigt og der vil om 3-4 uger være mere at høste. Der vil bl.a. være ærter, gulerødder, løg og squash.

Gulerødder og løg
Det kan hjælpe væksten af gulerødder på vej, hvis man ligger fiberdug over nogle uger. Så holder de små planter på varmen også om natten og det holder på fugten i jorden. Fiberdug er utrolig praktisk, for det kan holde på varmen og holde insekter væk, men det er også utrolig grimt.
Gulerødder kan tiltrække fluer, som lægger æg i dem. Man mener, fluen finder gulerødderne ved deres kraftige duft. Derfor er det en god idé, at sætte løg mellem gulerødderne, for de har en helt anden duft. Løgtoppene kan man allerede nu klippe lidt af og anvende i salater. De har en mild løgsmag, som er virkelig god i en kartoffelsalat.

Squash
Små nyhøstede squash er en delikatesse, som man kun kan få ved at dyrke squash selv. Squash er mest optimale at spise, når de er en finger lange. De skal halveres, steges på panden og saltes.
Men der kan være rift om squashplanterne i haven, for sneglene er også rigtig glade for squashplanterne. Det kan forebygges, ved at strø Feramol i en cirkel om planten. Derudover er squashplanter grådige. De skal have rigeligt med vand og gødning i løbet af sommeren. De må ikke tørste, når det er tørt. Lige nu har squashplanterne en overskuelig størrelse, men om en måned vil de være kæmpe store. 

Ærter
Ærter kan man så hele sæsonen, både fra frø eller som små udplantningsplanter. Hjemmedyrkede ærter har en vidunderlig intens smag, som man sjældent kan købe sig til. Derudover kan man dyrke ærter, som man absolut ikke kan købe, jeg har f.eks. sået røde ærter. 
Man kan næsten ikke få for mange ærter, så man kan roligt så en, to eller træ rækker. De skal nok blive spist. Dog skal man være opmærksom på, at hvis man ligger dem direkte i jorden, skal man beskytte jorden med fiberdug eller lignede. For fuglene er virkelig gode til at spotte, at der ligger ærter eller f.eks. bønner i jorden.


Imellem alle de grønsager, man har i nyttehaven, kan man sætte blomster for at skabe mangfoldighed og biodiversitet. Jeg har nogle blomster i min have, men min haveven Pernille, hun har en overdådighedshorn af blomster sammen med sine grønsager og det fungere virkelig godt. Så det skal jeg have mere af, foreløbig har jeg sået en masse honningurt, som er en meget køn blomst, som bierne elsker.

God fornøjelse med haven.

Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Send en kommentar