lørdag den 7. juni 2014

Kartofler i haven og i køkkenet

-sommer i nyttehaven
Nu er sommeren over os og der er hele tiden noget at gøre i haven. De næste måneder, skal der lues, vandes, gødes, høstes og sås i haven. Det er en vidunderlig fornemmelse, at der hele tiden sker noget nyt i køkkenhaven både i mine bede og drivhuset.

Hvad kan høstes nu?
Nogle af første grønsager, som man kan høste fra haven er kartofler. Men kartofler er ikke bare kartofler, for det første er nyhøstede kartofler smagsmæssig en helt andet oplevelse, end kartofler som har ligget på køl i flere dage eller uger. Kartofler indeholder sukkerstoffer, som omdannes kort tid efter de er blevet hivet op ad jorden. Kartofler skal smagsmæssige årsager helst spises indenfor en time efter de er kommet op af jorden.
Kartofler med alt godt fra haven.
For det andet afhænger kartofler meget af sort, da der er mange forskellige former og farver. Der findes store, små, runde og aflange kartofler. Derudover er der gule, hvide, lyserøde og lilla kartofler. Kartofler er et helt univers for sig selv.

De første kartofler kan høstes nu og spises i alverdens kartoffelsalater til grillpølserne eller måske til Sankt Hans.  

Hvornår skal man høste sine kartofler?
Denne uge er jeg blevet spurgt her på bloggen, hvornår man skal høste sine kartofler. 
Kartoffeltoppene skal gerne have blomstret af. Derefter burde kartoflerne under jorden være klar til, at blive høstede. Men man kan også lige prikke i jorden omkring toppen med en finger. Hvis man støder på store kartofler under jorden kan man forsigtigt, grave dem op, men lade planten stå, så den kan vokse videre og give flere kartofler. Det er en løsning, som jeg har benyttet mig af flere gange.

Kartoflernes fjende nummer et
Kartoflernes fjende nummer et er kartoffelskimmel. Hvis man har en nyttehave, som jeg har i Lyngby, får man let kartoffelskimmel, for det smitter utrolig let. Hvis først en have har det, smitter det til den næste og den næste ovs. Man kan kun forebygge kartoffelskimmel på én måde, man skal tage toppene af. Når man hører at nogen i nyttehaven har kartoffelskimmel, så er det bare at skære kartoffeltoppene af. Kartoflerne kan sagtens blive i jorden uden deres toppe, men de vokser ikke.

Opskrift på kartoffelsalat med alt godt fra haven
Kog kartoflerne omkring 10 minutter, hvis de er små og nye. Imens de koger blandes en dressing af 2/3 del olivenolie og 1/3 citronsaft, salt, peber og sukker(smag til hvor meget, du synes der skal til). Vask en god blanding af forskellige salater fra haven, purløg, løgtoppe, hvidløgstoppe, rosmarin, timian eller hvad man nu kan lide og har i haven. Lige nu er der også masser af purløgsblomster og de er meget kønne i en salat.
Urterne skal hakkes meget småt. Bland dressingen, urter og salaten. Når kartoflerne er kogte hældes vandet fra. Mens kartoflerne stadig er helt varme, blandes de med resten. Når de er varme, tager de bedst imod dressingen, så dette er vigtigt.
Dette er en let kartoffelsalat og kan være et dejligt modstykke til en mayonnaise tung kartoffelsalat.

God fornøjelse med dine egne kartofler.

Eva-Andrea

  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar