onsdag den 4. april 2012

Hjemmelavet pålæg

-friskost(lebanah) og den bedste hummus

Hjemmelavet pålæg er noget af det bedste,synes jeg. Sidste weekend var jeg til en lille frokost hos en veninde og hun gav mig disse to opskrifter på henholdsvis hummus og friskost.

Friskost er klart en ost man kan stille på påskebordet, måske blandet med forårets purløg og andre krydderurter. Faktisk er det en ost, som kan krydres på et utal af måder og som de fleste kan lide, selv ostehadere. Det skylles nok,  at det egenligt bare er meget drænet yoghurt. I Mellemøsten og i det jødiske køkken kaldes det lebanah. Her ruller man osten til kugler. Ruller kuglerne i krydderurter og så bliver de lagt i olivenolie.

Hummus er der måske færre, som vil stille på påskebordet, men det kommer jo an på, hvordan den er krydret, synes jeg. Der skal ikke være noget frisk hvidløg i, for så passer det til æg, bagt laks, kyllingepålæg eller andet.

Opskrift på hummus

Kog et kilo kikærter med 2 tsk. Salt, 2 hele hvidløg som er pillet, 6-8 peberkorn, 5-7 kviste timian og 3 laurbærblade.
Kog det 1 time og hæld nu vandet fra og blend omkring 100 gr. Kikærter med 1 spsk. Tahin, lidt salt og sukker og lidt græsk yoghurt og citronsaft.
Det er en mild hummus, som kan spises til mange retter.
Resten af kikærterne fryses i små portioner så man har til en anden dag.

Opskrift på friskost

Græsk yoghurt 2 eller 10 procent 1 liter, en knivspids salt, kaffefilter og en trakt.
Bland yoghurt med salt og hæld det op i filtret, som er placeret i trakten.
Lad det dræne i 24 timer. Så tages den nu meget faste yoghurt eller rettere friskost ud af filteret.
Den kan så blandes med alverdens ting, det kunne være en smule(1 tsk.) sød chilisovs og lidt frisk chili og så har man en pikant friskost.

God fornøjelse med hummusen og friskosten.

Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Send en kommentar