søndag den 1. april 2012

Madspild og påske

1,4 mia. kroners mad lige i skraldespanden!

Her i påsken smides der mad ud i stor stil. Vi smider ud for 1,4 mia. kroner. Det er jo total vanvid, som jeg ser det. Det er jo ressource spild af de helt store, men det er også fantastiske madoplevelser, som man går glib af.

Så i denne påske vil jeg fokusere på madspild. For jeg synes altså at der er for meget, når vi smider for så mange pange ud.

Et par råd

Lad mig lige huske folk på, man ikke behøves rydde op i køkkenet, ved at smide mad ud. Nå ja og hvis man får gæster i påsken, så synes jeg man skal give gæsterne en doggy bag med hjem med nogle af resterne. For det er jo ikke sikkert, man kan nå at spise det hele selv.

Jo også kan man jo gøre en sport ud af, at lave mad af ens rester. Man kunne også have en gang om ugen, hvor man bare kigger ind i køleskabet og laver mad af, hvad der nu lige er i køleskabet.
Årsag til madspild?

Jeg har en hypotese om, at en af grundene til, at folk smider så meget mad ud i påsken er, at de tager ud og rejse eller tager i sommerhus. Så rydder man lige ud i køleskabet før, ved at smide rester ud og andet.

Hvis sommerhus ejere også var ejere af en køleboks, kunne de jo tage maden med sig. Eller man kunne spørge til den som passer planterne og kæledyrene, mens man er væk i påsken, om de ville have aftensmad med hjem og rest pølse, ost, brød eller hvad det nu var, som køleskabet indeholdte, da man rejste. Man har selvfølgelig pakket det lidt pænt ind med et bånd eller kort og i nogle bokse klar til transport.

Det er bare nogle tanker og idéer herfra.

Håber madspildet denne påske er meget mindre!

Eva-Andrea

4 kommentarer:

 1. Det er total mangel på planlægning, når man bare smider mad ud.Som regel ved man på forhånd, hvis man skal ud og rejse eller i sommerhus, og så må man altså bare skrue lidt ned for diverse indkøb, når tiden nærmer sig. Mit hjerte bløder, når jeg desværre en gang imellem må smid noget mad ud - men så er det fordi, der er kommet mug på, eller det er noget pålæg, som lugter surt. Hurra for en fryser. Meget kan fryses ned - og intet er for småt (næsten). Forleden hev jeg et stykke bagt laks ud af min fryser. Bare et lille portionsstykke, som var blevet til overs. Tilsatte sennep, citronsaft, purløg og lidt græsk yoghurt (+salt/peber) - og vupti, så var der sørme en lækker salat til at komme på en rugbrødsmad.
  Hjemme hos os holder vi nogle gange "restedag". Så tømmer vi ud i fryseren af forskellige gemte madrester, og så er der buffet, hvor man kan få lidt forskelligt.
  Tak for godt indlæg - emnet kan ikke tages op for ofte. God påske her fra.
  Mvh.
  Mia

  SvarSlet
 2. Kære Eva-Andrea, tak for opsangen - jeg vil tænke på det, når vi her i familien tager på påske-fridags-ferie inden længe. Jeg tror, vi kunne lave aftensmad hver dag uden at købe ind indtil påske, hvis vi lige gjorde en indsats for det. Det må prøves!
  Tit synes jeg, der skal lidt mere til end den gode vilje. Det er også mærkeligt, at vi aldrig smider chokolade ud her hos os :-))) Jeg tror, det er sådan, at folk gør det, de er nødt til - og vi er så rige her i Danmark, at vi har råd til at smide mad ud. Vi er ikke nødt til at bruge op, og derfor gør vi det ikke.
  Nu vil jeg give mig selv udfordringen at bruge (eller fryse, tak til Mia for den ide) det, der er i køleskabet, før vi tager på ferie. Måske kan det på den måde lykkes selv at skabe nødvendigheden.
  Hilsen Solvej

  SvarSlet
 3. Hej Mia og solvej


  Hvor gør det mig dog glad, at der er nogen som kan bruge mit indlæg om madspild til noget!


  Til Mia:

  Tak for påmindelsen om, at en fryser kan bruges til reste-lager og man ved brug af den, kan ende med en buffet med alle mulige lækkerier!

  Jeg elsker også min fryser. ja jeg kan blive den helt taknemmelig, når den sådan har gemt hjemmebagte boller, lasagne eller andet til mig.


  Til solvej:

  Jeg håber dit eksperiment lykkes. Jeg vil i hvert fald giver inspiration til reste madlavning i høj grad resten af ugen:)....og så synes jeg at det kan hjælpe at tænke på, hvis det drejer sig om en rest kød, at det er utrolig trist, hvis et dyr har ladet livet for at blive til mad, og så smider man den bare ud!


  De bedste hilsner


  Eva-Andrea

  SvarSlet
 4. Kære Eva-Andrea,

  Du har bestemt fat i noget!

  ---"Jeg har en hypotese om, at en af grundene til, at folk smider så meget mad ud i påsken er, at de tager ud og rejse eller tager i sommerhus. Så rydder man lige ud i køleskabet før, ved at smide rester ud og andet."---

  Men også, at folk hamstrer - og hele landet er nærmest i undtagelsestilstand. Derudover ligger Påsken i starten af måneden i år, hvor folk har fået løn - så der er en stor tilbøjelighed til at hamstre. (Og købe for meget mad og smide for meget mad ud).


  Kærli hilsen og rigtig god Påske til hele familien,
  Selina

  SvarSlet