søndag den 12. august 2012

Søndags Sushi

Sushi er slet ikke så svært at lave som mange går rundt og tror. Det tager dog en del tid og tålmodighed for at blive godt, og det er derfor ikke ideelt at kaste sig ud i hjemmelavet sushi på en travl hverdagsaften. Man bør lave sushi en dag hvor man har masser af tid og overskud til rigtig at kæle for aftensmaden.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Til 4 sushi-ruller (middag for to eller forret til fire) skal man bruge:

250 g sushi-ris

3 spsk risvin-eddike
2 spsk sukker
1 spsk salt

4 tangplader

Grøntsager efter eget valg (selv bruger jeg agurk, forårsløg, avocado og frisk chili)

Fisk efter eget valg (røget laks er min favorit - bruger man fersk fisk skal man huske at nedfryse fisken i minimum 24 timer inden brug)

Evt. flødeost og spicy mayo

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bland eddike, sukker og salt i en skål, og stil blandingen til side.

Skyl risene godt i en si under rindende vand, hæld dem der efter i en skål med koldt vand og lad dem stå i 25 min. Skyl igen under rindende vand, indtil vandet er helt klart. Risene er klar når de er helt hvide.

Put risende i en gryde og tilsæt vand. En god huskeregel er, at lige meget hvor mange ris man koger, og hvilken størrelse gryde man bruger, så skal vandet overstige risene med ca. en negls længde. Ellers får man også et pænt resultat ved at bruge ca. en dl vand pr. 100 g ris.

Bring risene i kog under låg og skru derefter komfuret ned på 1. Kog videre til vandet er væk - ca. 10 min. Tag gryden af blusset og lad risene hvile under låg på i yderligere 10 min.

Hæld risene ud på en tallerken eller et fad og lad dem køle helt af.Når de er helt afkølede blandes de forsigtigt med eddike-blandingen (sukkeret og saltet skal være helt opløst).

Skær grøntsagerne i tynde strimler af ca. 2,5 cm længde.Det er nemmest at rulle sushien på en bambusmåtte, men det kan godt lade sig gøre uden. Tag en tang plade og vend den blanke side opad. Smør et tyndt lag af ris ud på pladen, men undlad halvanden cm. i toppen. Hvis risene klister meget, så fugt fingerspidserne med koldt vand, men pas på ikke at få for meget vand i risene. Smør evt. flødeost i et tyndt lag på risene. Placér fisken på midten af risene på tværs af rulle-retningen og læg grøntsagerne ovenpå fisken. Supplér evt. med spicy mayo.


Fugt toppen af tangpladen med koldt vand (så kan den klistre og "lime" rullen sammen). Tag nu fat i bunden og "fold" den op, så fyldet er dækket. Rul derefter videre og sørg for at rullen bliver fast, men ikke for stram.

Lad gerne rullen hvile tildækket i køleskabet i en time, før den skæres i 8 stykker.

Server med soya, wasabi-paste, syltet ingefær og evt. mere spicy mayo. Namme-nam!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BONUS-OPSKRIFT på min kærestes formidable spicy mayo:

1 dl ægte mayonaise
1 spsk ketchup
1 spsk chili-sauce
Et lille drys chili-pulver
En halv frisk fint hakket chili
1 spsk citronsaft

Bland alle ingredienser i en skål og smag til med salt og peber


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

God fornøjelse med madlavningen :)

Kicka (gæste-blogger)

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar