mandag den 7. januar 2013

Gule ærter


-vidunderlig vintermad

Jeg tilberedte min første portion gule ærter idag, det var ret skønt. Jeg gik tilfældigvis forbi en portion tørrede guleærter i går og tænkte, at det var da en god ide. Så vidt jeg huskede smagte gule ærter utrolig godt. En mild og rar ret som ligger tungt. Så jeg købte de små tørrede gule ærter og søgte på opskrifter på gule ærter.

Idag er der blevet lavet en kæmpe portion guleærter.


Opskrift på boullion til gule ærter


Suppeben(fås på tilbud i rema i denne uge), svine suppeben med kød på eller svineskank, eller hvad man nu kan få af udskæringer, som skal koges længe, fedtstof, 1/4 knoldselleri(på tilbud i Rema i denne uge), 1 persillerod(på tilbud i Rema i denne uge), 2-3 gulerødder(på tilbud i Rema i denne uge), 3 porretoppe(på tilbud i Rema i denne uge), 1 stilk løvstikke, nogle stilke timian, salt, peber, vand.

Brun kødet i fedtstoffet af i en store gryde (mindst 7 liter)og tilføj resten af ingredienserne. Vandet skal stå omkring 5 cm. under kanten. Efter 10 minutter skummes toppen. Lad det simre omkring 1 1/2 time, men det er også afhænge af kødstykkerne type.


Opskrift på guleærter
1 porre, 2 gulerødder, 1/5 knoldselleri, 3 pølser af en god kvalitet, kødet man har kogt fond på.


Kog nu de tørrede guleærter i fonden 1/2 time. Forhold mellem fond og gule ærter er en kop gule ærter og 3 kopper fond. Jeg lavede en stor portion med 2 store kopper guleærter og dertil passende portion fond. Men det kan man jo gøre som det passer.
Imens de gule ærter koger snittes grønsagerne, pilles kødet til mundrette stykker og skær pølserne ud i mundrette stykker. Når de gule ærter er kogt ud, skal det blendes. Tilføje gerne lidt ekstra vand, så retten får den konsistens du foretrækker. Tilføj grønsagerne og kødet og lad det simre med til grønsagerne er møre. Smag til med salt og peber.
Server nu retten, den er kun bedre dagen efter og kan eventuelt fryses. Hvis du har en influensa ramt liggende derhjemme, så er dette en ret lige for dem. Det er en rar og mild ret.


God fornøjelse med de gule ærter.


Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Send en kommentar