søndag den 6. januar 2013

Kalve tykkam


-januarsuppe

Her i januar kan man have en begyndende lyst til forår, men der går lang tis før at foråret melder sin ankomst hos os på disse nordlige bredegrader. Så man må varme sig indendøre med en god skål kraftig suppe. Her kommer kalve tykkammen ind i billedet. Det er et stykke kød som kræver langtidsforberedelse, tilgengæld bliver det til en af de kraftigste og bedste supper med ufatteligt mørt kød.

Det er et godt udgangspunkt for en af verdens bedste nudelsupper, som er den perfekte januarsuppe.


Opskrift på januarsuppe


2-3 porretoppe(kun det mest hård og travlede af porren), 1 løg(tilbud i Rema i denne uge), 1 gulerod(tilbud i Rema i denne uge), 1-2 laurbærblade, en stilk løvstikke, 1 fennelketop(*), timian, salt, peber, 3-5 fed hvidløg, 700 gr. Kalve tykkam, fedtstof til stegning og vand.


Tag en stor gryde frem, brun kødet af i fedtstoffet ved høj varme. Når det har fået brune kanter, tilføje nu krydderurter og resten af ingredienserne. Vandet skal dække og stå omkring 5 cm. under kanten. Lad vandet kom i kog og stil det til at simre. Det skal koge knap to timer.


Derefter har man det møreste kød og den bedste suppe.


Nu snittes lidt grønsager til januarsuppen. Det svitses i lidt fedtstof i en mindre gryde og noget af suppen og kødet tilføjes. Kødet er blevet revet i mindre stykker. Få minutter før servering tilføjes nudlerne og der koger med et par minutter. Det skal gerne være nogle tykke nudler.


Man kan også tilføje kødboller og det vil kun gøre suppen bedre. Kødboller er en rigtig vintersuppeklassiker, efter min mening. I denne uge har de endda fedtfattige kødboller på tilbud i Rema. Ofte kan købe-kødboller være ret fede, så det er dejligt at de også fås fedtfattige.


God fornøjelse med januarsuppen


Eva-Andrea


*Fennikeltoppen er ikke strengt nødvendigt, men jeg har stadig nogle i fryseren. De er blevet plukket i sommer i min nyttehave. På den måde kan man have glæde af sin haves lækre afgrøder i længere tid. Det samme gælder for løvstikke. Den har jeg også på frost, og den smager stadig lige så kraftigt som i sommers.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar