torsdag den 3. januar 2013

Æble-valnøddeboller


-frugt- og grønsagsboller


Der er mange som har en ekstra sund måned her i januar. Folk skal slanke sig og så skal de gerne have flere grønsager og mere frugt. Jeg synes, at boller kan indeholde mange gode grønsager og frugter. Her er det æbler, men det kunne være pærer, gulerødder, squash eller hvad man nu lige har liggende og synes passer. Det vigtige er, at man river grønsagerne og frugten fint. Min erfaring er, at dejen kan trække op til 1/3 del grønsager eller frugt. Men det kræver en god mel med høj gluten indhold, for at dejen stadig er god.


Opskrift på æbleboller

3-4 æbler(der er tilbud i Rema i denne uge), to håndfulde valnødder, 1 tsk. Tørgær, 1 spsk. Honning, 1 tsk. Salt, 1 kilo mel(halvt hvedemel og halvt speltmel), ca. 650 ml. vand.


Bland vand, salt, honning, gær, og valnødder. Æblerne vaskes og rives fint og et enkelt hakkes i små tern(denne forskel i teksturer er dejlig at have i det færdige brød). Bland æblerne i og sørg for det hele er opløst i vandet inden melet tilføjes.

Når melet er tilføjes æltes dejen grundigt, så man står med en lind dej(det tager 10-15 minutter). Strøg lidt mel på toppen og stil det i køleskabet og lad det hæve natten over.(dejen kan også hæve et døgn).


Form dejen til boller og læg dem på en bageplade med bagepapir. Dryp et par dropper olie på hver bolle og drys lidt salt. De skal have 225 grader i varmluft ca 25 minutter.


Jeg brugte Økologisk mel fra Gram slot, som har et samarbejde med Rema. Grams mel er altid utrolig godt, med god hæveevne, god struktur og så er det endda økologisk. Det kan klart anbefales, i denne uge er det endda på tilbud.


Vær opmærksom på, at frugt- og grønsagsboller holder sig bedst i køleskab.

God fornøjelse med æble-valnøddebollerne.
Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Send en kommentar