lørdag den 10. september 2011

Torvehallerne og anbefalinger

Et mad og råvare orgie

Hvis man har en interesse for mad, kan man ikke komme udenom de nye torvehaller på Israels plads i København. Derfor vil jeg anmelde torvehallerne og deres boder. Der var utrolig mange boder i begge haller og endda små boder udenfor på pladsen. Hallerne ligner udefra forstørrede drivhuse med kæmpe klistermærker på facaden. Klistermærkerne ligner skitser af frugt og grønt. Jeg forstår ikke helt hvad de store klistermærker skal gøre godt for, men måske er de der for at man ikke skal forveksle hallerne med store drivhuse. Hallerne passer godt til pladsen og omgivelserne og de er smukke indeni.

Indenfor er der små boder på rad og række og med en bred gang i midten, hvor der er plads en kæmpe folkemængder. Nogle butikker har valgt at købe flere boder, for en bod er kun ganske lille. Men priserne for leje af sådan en bod er ikke ganske lille. Jeg har hørt, at lejen for en lille bod er 10.000 kr. om måneden og 100.000 for at købe sig ind. Så der skal seriøst langes nogle vare over disken, for at kan lade sig gøre. Jeg har nu været forbi der tre gange og alle tre gange har der været utrolig mange mennesker. Så hvis det bliver sådan ved, så skal det nok gå.

Priserne er ikke i den lave ende, for de fleste af butikkernes vedkommende. Der er mange dyre chokolade, muffins, brød, vin og grønthandlere. Men kvaliteten er så også i top, så man får hvad man betaler for. Der er ret mange chokolade og slikbutikker. Så hvis man skal købe en gave til en veninde, kollega eller lignede, kan du sagtens finde noget.

Mine tre favoritboder

Efter at have været rundt og kigge og studere, var der tre boder som umiddelbart imponerede mig meget. Det var en bod i hal 2 med friske krydderurter, en usædvanlig sprutbutik i hal 2 og en bod udenfor med håndplukkede lækkerier. Der var flere boder der forhandler krydderier, men butikken med friske krydderurter imponerede mig, for de havde krydderurter, som jeg aldrig har smagt eller hørt om før. Jeg ved en del om krydderurter, for det gør man, når man dyrker sin have så ivrigt som mig. Jeg fandt blandt andet en grapefrugtmynte. Den smagte ikke af mynte, men af grapefrugt. Den er ikke syrlig i smagen som grape, men har aromaen og er virkelig skøn.

Boden på pladsen udenfor, hedder vildnæs. Det er en lille ydmyg bod. De sælger hovedsaligt håndplukkede krydderurter, salater og vilde grøntsager, som er fundet i den danske natur. Der er vejledning på den enkle plante, til hvor og hvordan den bruges bedst. Derudover sælges der bøger om hvor man finder og hvordan man bruger krydderurter. Jeg er ret sikker på, at jeg før eller siden skal have sådan en bog. Råvarerne er super friske og der er helt sikkert noget man ikke har prøvet før. En pose med friske råvare koster mellem 15- 25 kr. så det er til at betale. Man kan også købe en af krydderurtebøgerne som kan guide en ude i naturen, til fund af selvsamme krydderurter.

I hal 2 er der en skøn butik som sælger sprut af alle slags, til alle priser, til alle ganer på flasker efter eget valg. Der er en lang række af glasballoner med tappehaner. Man får så tappet direkte på flaske, den slags sprut man gerne vil have. Jeg har indtil videre købt en dejlig solbærlikør og en fantastisk jamaicansk rom. Det kan helt sikkert anbefales.

De billige boder

Jeg har allerede været forbi torvehallerne et par gange og fundet ud af at det meste er lukket om mandagen. Om mandagen er det kun boderne, som sælger ”take away” og drikkelse som har åbne. De fleste af take away boderne er klart i den dyre ende. Men udenfor torvehal 2 er der en lille madvogn, som hedder noget i stil med etnic foods. Det er en familie som står for butikkens herligheder. Man kan få pizzabrød med fyld, tre forskellige supper og andet. Supperne er ret spændende og lækre. En gang suppe med brød koster kun 29 kroner, så der kan de fleste være med. Jeg fik en yoghurtsuppe, men der var også kikærtesuppe eller okrasuppe. Så jeg tror, at de mange danskere kan prøve en suppe der, som de aldrig har smagt før.

Jeg forbinder torvehaller med friske grøntsager og frugter. Der er ikke alt for mange grønt boder indenfor i hallerne. Man skal ud på pladsen, for at finde nogle. Der er rigtig god og billig grønthandler ved navn solfrugt. De har gode tilbud for eksempel et halvt kilo grønne druer til 10 kr. eller 5 nektariner til en 10er. Det er venlig og vidende service. De ansatte er iklædt grønne forklæder og de ved hvad de sælger. Den bod kan også varmt anbefales.

Alt i alt er torvehallerne en god oplevelse og jeg vil helt sikkert komme forbi ofte. Men jeg ville ønske, at der var flere boder med hverdagsprodukter og færre boder med søde delikatesser.

God fornøjelse med en tur i torvehallerne.

Eva-Andrea

2 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig i den fine beskrivelse. Det er præcis den oplevelese jeg havde da jeg besøgte hallerne.

  Nogle udemærkede grønthandlere og især krydderurte delen var rigtig godt.

  Men jeg syntes at der lidt for meget ledreborg livsstilsmesse over det hele.

  Lidt flere reelle boder med kvalitets hverdags produkter ville gavne.

  Det er næsten 1/4 kager og chokolade og så 1/4 non-food og cafe.

  Det er for meget. Men lækkert ser det da ud.

  bedste hilsner
  Søren

  SvarSlet
 2. Hej Søren

  Jeg er glad for at jeg ikke er den eneste, som studsede over de mange "søde"boder. Jeg håber det vil ændre sig lidt med tiden, for det var ikke lige det jeg havde forventet.

  Eva-Andrea

  SvarSlet