fredag den 9. september 2011

Hjemmelavet pizza


Brug dine rester på en perfekt pizza!

Jeg elsker hjemmelavet pizza. Det er et vidunder i forhold til købepizza og man kan bruge rester fra dagen før som topping, hvilket gør hjemmelavetpizza endnu mere vidunderlig.

Jeg havde en rest lammekød, oliven, en kvart broccoli og en enkel porre. Det er svært lige at finde på ret, hvor det alt kan sammen blandes. Men pizza var løsningen. Jeg tilføjede dåsetomater, ost, tun på dåse og en portion pizzadej og pludselig stod jeg med to store pizzaer og mad nok til 5 mennesker. Vi var kun to, som skulle spise middag, så resten bliver spist i morgen og frosset så vi har dejlig pizza til en lang dag.

Revet pizzaost, pizzatopping eller mozeralla?
Pizza ser bare skøn ud ny bagt.

Når man står i køledisken og skal bestemme sig for, hvilken en ost man skal drysse over sin pizza, er der nok at vælge i mellem. Men vælg kritisk, for indholdet i poserne er ikke altid det, som det udgiver sig for. Pizzatopping er for eksempel slet ikke ost, selvom det står ved ostene. Næ det er rent faktisk en blanding af planteolier og andet væltet sammen og puttet i en pose. Det har i hvert fald aldrig været mælk og kan derfor aldrig være ost, så hvis du gerne vil have ost på din pizza skal du styre uden om pizzatoppingen. Man kunne vælge revet ost. Men det er altså lidt uvist, hvor den kommer fra. Det har nok engang for længe siden været ost, men kvaliteten er højst sandsynligt ikke den bedste. Jeg fortrækker mozeralla, for det kan man se, hvad er. Man kan se og smage at dette er en ost, som kan reves i mindre stykker og pladseres på en skøn pizza. Mozeralla har også den skønne evne, at når den varmes op smelter den flot og bliver gylden på den smukkeste måde.

Pizza og fyld

Her ses et stykke både med broccoli og lammekød.
En pizza kan toppes med alt muligt forskelligt fyld. Man skal dog passe på ikke at over fylde den med for meget forskelligt på engang. Man skal hellere dele pizzaen op i mindre dele og give delene forskellig topping og derved forskellig smag.

Jeg delte for eksempel mine to pizzaer op i fire dele, så jeg havde fire smagsområder. Ost og tomat gik dog igen i alle områderne. Den ene pizza bestod af en del med tun, tomat, ost og oliven og en del tomat, ost, oliven og lammekød. Den anden pizza bestod af en halvdel med ost, tomat, porre i tynde skiver, broccoli buketter og lam og den anden halvdel med ost, tomat, porre i tynde skiver, broccoli i små buketter og tun.

Man skal ikke blande for meget sammen på et stykke, for så kan man ikke smage den enkle råvare og hvis man har for meget på et stykke, er der større sandsynlighed for, at det overhovedet ikke passer sammen.

Opskrift

Denne opskrift er til 4-5 personer og giver 2 pizzaer.

4 mozarallaer, 2 dåser tun i vand, 1 dåse flådede hakkede tomater, 1 dåse tomatpuré, rest lam(eller andet kød), 1 porre, ¼ broccoli, oliven.

Pizzadej: 6 dl. vand, 10-15 gr. gær, 1 tsk. salt, 1 spsk. sukker, 400 gr. almindelig hvedemel og 400 gr. oo-hvedemel(man kan også bruge durummel).(Man kan også købe en pizzadej, hvis man ikke har tid til at lave en selv)

Bland gær, salt, sukker og vand i en stor skål og bland det godt sammen. Bland nu melet i lidt adgangen. Hold lidt af melet tilbage til udrulning af dejen. Når dejen er æltet godt sammen, skal den stilles på køl og hæve til næste dag.(den skal hæve mindst 8 timer og max 24 timer). Spred lidt mel ud på køkkenbordet og del dejen i to og rul den ud i to omgange. De placeres på to bageplader, som er beklædt med bagepapir.

Spred ca. halvdelen af tomatpurèen udover og ca. halvdelen af de hakkede flådede tomater ud over dejen på den ene pizza Gentag dette på den anden pizza. Nu skal kød og grønsagsfyldet spredes ud og til sidst hælder man væden fra mozarallaerne, river dem i mindre stykker og spreder dem ud over fyldet.

Pizzaerne skal bages ved 175 grader vamrluftsovn ca. 15 minutter.

Nu er pizzaen klar til servering. Man kan vælge at drysse krydderurter, hakket chili, salatblade eller parmaskinke over pizzaen, når den er bagt. Disse ingredienser behøves ikke at blive bagt, de skal bare have varmen fra de ovnvarme pizzaer.

God fornøjelse med den perfekte pizza og rester.

Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar