mandag den 31. december 2012

Nytårsdessert-solbær, mandler og vaniljesovs


Nytårsaften er oftest en aften med en fler-retters-menu og bobler. Denne lille dessert er enkel og dog absolut god nok til den fine nytrårsmenu. Den lille solbærkompot med en klassisk vaniljesovs og ovnristede mandler.


Opskrift på nytårsdessert


Denne opskrift er i hvert fald nok til 4 personer.


Kompoten: 250 gr. solbær(findes på frost), 50 gr. Sukker til kompoten, øko citronskal fra en halv citron.
Vaniljesovsen: 1/2 liter sød – eller letmælk, 2 vaniljestænger, 4 pasteuriserede æggeblommer, 200 gr. Sukker.

Læg solbærene i en skål med sukker og citronskal.(Mørke bær har altid godt af citronskal). Lad det trække mens det andet forberedes.

Varm mælken med en vaniljestang ved lavvarme. Når mælken har været varmet op, tages gryden af ilden og vaniljestængerne op. Skrap nu vaniljekornene ud og put dem ned i mælken. Køl mælken af, stil den eventuelt i køleskab. Imens piskes sukker og blommer til det er blevet hvidligt. Nu har man en æggesnaps som piskes sammen med mælken lidt ad gangen. Derefter skal det varmes ved lavt varme med endnu en vaniljestangskorn. Dette er det sprængende punkt for sovsen. For nu skal den tykne og men ikke skille. Nu skal man være tålmodig, langsomt vil sovsen blive varm og pludselig vil den tykne. Når den er tyknet skal sovsen køles, for den skal serveres kold.

Put mandlerne i ovnen ved 175 grader varmluftsovn. De skal ristes 15-20 minutter(smag på dem, hvis du er i tvivl om hvor vidt de er færdig ristede, de skal blive lysebrune inden i). Imens koges solbærkompoten. Den skal koges lige før servering, så den er varm når den serveres.


Kompoten overhældes med vaniljesovsen og de godt ristede mandler.


Dette er en dejlig, sød, let syrlig og sprød dessert. Den kan forberedes før gæsterne kommer og serveres uden stress.


God fornøjelse med nytårsdesserten og nytårsaften.


Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar