fredag den 12. juli 2013

Jordbærmarmelade med rabarberrum og citron verbena

Jordbærmarmelade med et twist
Jordbærmarmelade er en af de klassiske og mest kendte marmelader. Men derfor kan det alligevel godt betale sig, at give den et tvist. Jordbær gør sig det ganske godt med rum, tænk f.eks. på strawbarry daiquiris, derudover er jordbær og rabarber en klassisk kombination. Disse smagskombinationer er ført videre i denne marmelade.

Opskrift på jordbærmarmelade med et twist, rabarberrum og -sirup

500 gram jordbær, 1/2 dl. rabarberrum, 1 dl. rabarbersirup, 4 kviste citron verbena- kaldes også jernurt(citronskal kan også anvendes hvis man ikke kan få citron verbena), knivspidssalt og pektin.

Rabarberrum er noget af det letteste at fremstille, skær rabarberne over på langs læg dem i en skål og hæld rum over så det dækker. Lad det trække mindst 1 døgn, nu har rumen fået en rødlig farve og rabarbersmag. Nu kan de samme rabarber anvendes til en rabarbersirup: hæld en sirup(kogt af 2/3 del sukker og 1/3 del vand) over de gennemskårende rabarber. Det skal ligeledes trække 1 døgn. Men rabarbersirup og rum kan selvfølgelig laves samtidig i to forskellige skåle.

Jordbærerne vaskes, derefter tages blomsten af(blomsten skal først af efter vask, for ellers ryger noget af jordbærsaften ud under vasken), skær nu jordbærerne ud i mundrette stykker og lad dem trække med siruppen og rum natten over. Så trækkes væsken ud af jordbærerne, så der ikke skal tilføjes vand under kogningen. Nu sættes marmeladen til at koge ved jævn varme og man tilføjer citron verbena(også kaldet jernurt), pektin og salt. Lad det koge op og tykne. Nu koges alkoholen også fra, men rum smagen bliver i marmeladen. Det kan være nødvendig, at tage skummet af marmeladen med en hulske. Hæld marmeladen på rengjorte glas som er skolede med kogende vand. Evt. kan man skylle glassene med atamon, men atamonen kan give en bismag.


Anvendelses muligheder med marmeladen
Denne marmelade er selvfølgelig god på morgenbrødet, men den er også ret lækker som en enkel dessert sammen med en portion græsk yoghurt eller skyr.


God fornøjelse med marmeladen.

Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Send en kommentar