søndag den 1. maj 2011

Kanon Kyllingefond og ret lækker risotto

Kyllingefond og risotto
Kyllingefond er super let og billigt at lave selv, det tager bare tid. Til gengæld får man den lækreste smagsgiver til f.eks. en risotto eller til en dejlig suppe. Jeg køber ofte økologiske kyllinger. Grunden til dette er, at økologiske kyllinger har haft et meget bedre liv end ikke økologiske kyllinger og kødet smager bedre end ikke-økologisk. Økologiske kyllinger er dog ret dyre, derfor udnytter jeg dem optimalt, ved også at bruge skroget til fond(skroget har man jo også betalt for).
Kyllingefond opskrift
I dag har jeg kogt kyllingefond på et kyllingeskrog, kyllingehals, 4 fed hvidløg, 3 løg, 1 gulerod, et par blade løvstikke(kun et par blade ellers smager det ikke af andet), et laurbærblad, 1 spsk. Salt, 1 spsk. Sukker og 2,5-3 liter vand. Det skal så koge omkring halvanden time til to timer(hvis man kun har en time, kan det også blive en god fond). Derefter skal det hele sies. Nu kan skroget, urterne og grønsagerne godt kasseres. Tilbage er en lækker fond, klar til brug. Hvis man ikke skal bruge al fonden på en gang, kan man sagtens fryse fonden.
Jeg ved godt, at det er længe det skal koge, men jeg sætter mig ofte og læser lidt mens det koger. Det er faktisk rigtig ”eksamensmad”, for det passer stort set sig selv. Imens kan man roligt sidde med næsen i en bog, imens den skønne duft bredder sig. Det er faktisk super let at koge fond.  
Risotto opskrift
Fonden kan bruges til den lækreste risotto, som kan varieres i det uendelige. Den grundlæggende opskrift på risotto er ret simpel og kan laves ret billigt. Denne portion er nok til 4-5 voksne som en del af en hovedret.
Den skal indeholde 3 løg i størrelse medium, 1- 2 fed hvidløg, smør ca. 20-30 gr.(hvis man kan lide sin risotto mere fed, putter man bare ekstra klatter smør i lige før servering), 200 gr. ris, revet parmesanost ca. 50 gr. (eller en anden hård ost, man godt kan lide, museost kan f.eks. være ret lækkert i, dog i små mængder) og 1 liter fond(eller vand og en boullion terning). Smelt smørret, svits løg og hvidløg(og evt. andre grønsager). Når det er gyldent, tilføjes risene og der røres hurtigt rundt. Nu skal fonden tilføjes. Man putter lidt i ad gangen, så risene kan suge det. Efter ca. 20 minutter er det klar til servering. Sørg for at røre i det jævnligt undervejs, ellers kan det let brænde på.
Hvis du synes at risottoen ikke er ”grødet ” nok, kan du undervejs i kogningen si et par spsk. hvedemel ned i gryden eller si det ud over grønsagerne lige inden du putter ris og fond i. Dette vil give den rette konsistens. Man kan også tilføje mere smør og ost, men så bliver det også pludselig en fed ret.
Man kan bruge risotto som en selvstændig ret både forret eller hovedret. Jeg plejer dog, at spise det med en salat til og/eller kød. Kød kan også tilføjes i risottoen f.eks. kylling eller rejer. I dag skal jeg have risottoen i en forårs udgave med asparges, nye ærter og purløg fra haven og med fisk og ovnbagte tomater til.
Ris eller perle korn i risottoen?
Normalt bruges risotto ris(sushi ris eller grødris kan også bruges). Det er i midlertidig blevet moderne, at bruge perle korn af forskellig slags i stedet for risen. Årsagen til dette kan være mange. Personligt bruger jeg tit perlespelt i stedet for ris, da jeg synes det mætter mere, nok fordi protein procenten er højere i perlespelt end i ris. Man skal dog være opmærksom på, at risottoen ikke bliver lige så "grødet" med korn som med ris(brug evt. rådet om siet mel beskrevet ovenfor). Perle korn kan være ret dyrt. Jeg køber derfor et lille lager, hvis jeg ser et godt tilbud.
God fornøjelse med kogningen og lækkerierne.
Eva-Andrea

2 kommentarer:

  1. Meget interessant at man kan erstatte risen med perle byg eksempelvis. Ser lækkert ud. Kh Ann

    SvarSlet
  2. Ja det er interessant, for det giver helt nye muligheder og varianter af retten risotto. Jeg synes også at perle korn giver mere bid til risottoen.

    Eva-Andrea

    SvarSlet