mandag den 23. maj 2011

Rabarberjordbærsorbet og stevia

Jeg skal snart holde fødselsdagsmiddag og vi skal have dessert. Det er normalt ikke noget, jeg laver. Men den dag skal vi have forskellig frugt og en hjemmelavet rabarberjordbærsorbet. Jeg har lånt en god bekendts ismaskine og har nu afprøvet en super opskrift på sorbet.

Min gode bekendte har endda et kæmpe rabarberbed, hvor jeg har plukket rabarber i store mængder sommer efter sommer. Sorbeten er selvfølgelig lavet af rabarber fra hendes bed.
Stevia!
Jeg har i denne opskrift erstattet noget af sukkeret med den super søde plante stevia. Det er en lille krydderurt, som ikke ser ud af noget, men den er meget sødere end sukker og feder ikke. Jeg havde ikke så mange blade på lager, så steviaen blev suppleret med sukker. Jeg forestiller mig også, at sukkeret giver en god konsistens til sorbeten. Man kan endnu ikke købe stevia i butikkerne, men stevia kan både købes som frø og som plante, på nettet og på de fleste planteskoler.

Man kan lave opskriften uden de piskede æggehvider, men det skulle give en mindre cremet konsistens.

Rabarberjordbærsorbetopskrift
4 pastauserede æggehvider, 350-400 gr. jordbær, 400 gram rabarber, 5 stavia blade, 100 gr. sukker, revet citronskal fra ca. en halv økologisk citron, 1 spsk. vaniljepulver (dette giver en god smag og gør at man skal bruge endnu mindre sukker end ellers), 100 gr. flormelis og saft fra en citron. (Hvis ikke stevia haves, kan man tilføje ca. 100 gr. ekstra sukker, når man koger rabarber og jordbær)

Kog rabarber, jordbær, vanilje, sukker, stevia, citron skal, vaniljepulver og lidt vand op i en gryde. Når det hele er blødt efter 5-10 minutters kogning, skal det blendes.

Man kan nu lade ”grøden” afkøle natten over, eller bare mens man pisker æggehviderne stive med flormelissen. Dette gøres på følgende måde: pisk hviderne helt stive, så du tør vende skålen over dit hoved. Tilføj derefter flormelissen lidt efter lidt, mens du pisker.

Rør ”jordbærrabarber grøden” forsigtigt sammen med halvdelen de piskede hvider og hæld det forsigtigt i en ismaskine. Kør maskinen i ca. tre kvarter. Derefter røres nu resten af de piskede hvider i. Grunden til dette er, at der i de fleste ismaskiner ”kun” er plads til lidt over en liter is, men at denne portion giver ca. 1,5 liter is.

Nu skal isen fryses i en fryser til den er iskold. Det tager omkring 7-8 timer vil jeg tro. Man kan også spise den med det samme, men den har konsistens som en smoothie.
Ingen ismaskine?
Hvis du ingen ismaskine har, kan du hælde det hele i en skål. Blande hvider og ”grød” forsigtigt og putte det i fryseren. Derefter rør du i det hver halve til hele time, de første 3-4 timer. Jeg kan ikke love, at konsistensen bliver lige så god, som på ismaskine, men det burde være en okay konsistens.

Hvis man vil vide mere om stevia, kan man skrive og spørge her på bloggen, eller klikke ind på disse links: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2010/06/18/061748.htm


Eva-Andrea


Ingen kommentarer:

Send en kommentar