lørdag den 7. maj 2011

Moulet marine og en boblende festlig ærtesuppe

Moulet marine og en boblende festlig ærtesuppe
Forleden fik vi (min kæreste og jeg) en rest ærtesuppe som blev peppede op med boblende cava. Det er normalt champagne at man bruger, men det var lidt for dyrt til vores pengepung. Vi spiste suppen til forret og det var lækkert. Boblerne og cavaens sødme giver virkelig noget ekstra til suppen. Det er en meget let og elegant forret. Til hovedret fik vi moulet marine, som også er en let og elegant ret. Til dem der ikke kender denne ret, kan jeg sige at det er en blåmuslingesuppe lavet med blåmuslinger, urter, løg og hvidvin. Det lyder måske dyrt med blåmuslinger, men hvis man kigger sig lidt for, kan man erhverve sig et godt net muslinger til en god pris. Jeg køber dem hos min trofaste fiskevogn, hvor et kilo koster 45 kr. Det synes jeg er en okay pris. Har set at de eksempelvis i Super Best sælger et kilo muslinger til den vilde pris af 65 kr. pr. kilo. Så man skal lige kigge sig om. Hos os er et kilo muslinger nok til to dage(og vi er to). Vi spiser suppen med enten brød eller pasta. Anden dagen plejer vi at tilføje et par kogte æg.
Forberedelse af muslingerne
Der er det ved muslinger, at man ikke må spise dem, hvis de er dårlige. Derfor skal man kigge nøje på sine muslinger, før man spiser dem. De skal være i live, før de kommer i gryden. Man ved at de er i live, hvis deres skal ikke er gået itu og hvis de er lukket. Hvis de er åbne skal de lukke sig, når man banker dem i bordet. Hvis de ikke lukker sig, er det bare ud med dem. Man skal ikke tøve med at smide muslinger ud, for hvis man tøver, kan det ende med den værste madforgiftning. Når de små kræ, så er kogt skal man tjekke til dem igen. Dem der ikke har åbnet sig, skal også ud. Før man putter muslingerne i gryden, skal man lige rense dem. Man fjerne eventuelt snavs uden på skallerne og fjerne muslingernes ”skæg”. ”Skægget” er en lille udefinerbar dusk som stikker ud af muslingen. Derudover skal muslingerne have sig et koldt vandbad, før de skal i den simrende gryde. De skal ligge i en stor skål i vasken med ridende vand over sig. Her skal de af med eventuelt sand og andre urenheder. De kan ligge her i, mens man tager dem op og renser dem en ad gangen.
Opskrift på Moulet marine
Man skal bruge en stor gryde, smør til svitsning af grønsager(evt. kun løg), hakket tre små løg og evt. andre hakkede grønsager, et stort vinglas hvidvin(ca. 2 deciliter), bouillon(ca. 0,75 liter kogende vand og en bouillonterning), friske urter efter eget valg, (jeg bruger gerne purløg i store mængder) og et kilo muslinger. Derudover plejer jeg, at tilføje grønsager som giver farver til retten: gulerødder, rød, grøn eller gul peberfrugt. Smelt smørret i gryden, tilsæt de hakkede grønsager og svits dem. Når grønsagerne har taget farve, tilføjes vinen. Når vinen har boblet et minuts tid tilføjes det kogende vand og bouillonterningerne. Når det hele koger, tilføjer man de rensede muslingerne. Væsken skal dække muslingerne. De skal kun have ganske kort tid, indtil de åbner sig. Det er omkring 5 minutter. Tilføj de hakkede krydderurter og tag suppen af ilden. Nu er suppen klar og kan serveres med det samme.  
Opskrift på boblende festlig ærtesuppe
Man skal enten bruge en rest ærtesuppe(følg opskriften som ligger på bloggen). Varm suppen og øs  den op i serverings skåle, hæld et lille vinglas(en deciliter) boblende vin op i hver skål og server med det samme. Jeg fortrækker personligt en sød boblende vin(altså dulce) f.eks. er en sød gava lige sagen for mig. Men man skal selvfølgelig gøre, som man bedst kan lide.
God fornøjelse

Eva-Andrea

1 kommentar:

  1. Hvis du har fået lyst til at prøve muslinger på alle mulige måder, kan du se flere opskrifter på Politikens hjemmeside: http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekopskrifter/ECE1268352/syltede-blaamuslinger-og-roeget-paprika/

    Eva-Andrea

    SvarSlet