lørdag den 25. maj 2013

Rabarbersnaps, rabarbersirup og rabarbervin


Kan man få nok af rabarber?
Der var der en gang en skraldespand.
Næ det synes jeg egentlig ikke at man kan. Jeg har i min nyttehave massevis af rabarber. Jeg har lige været ude og rejse, imens er rabarberne vokset omkring en meter. Ja det er skam rigtig. De er smukke og kan anvendes i alverdens sammenhænge og det skal de også, når man har de mængder som jeg har. Rabarberen passer sig selv det meste af tiden, de får nogle krukker over i det tidlige forår og lidt gødning, men det er så det. 

Sidste år bryggede jeg en stor portion rabarbervin, den er nu ved at være klar til at blive drukket. Den bliver sødet en smule sirup, for der er ikke meget restsukker tilbage. Men man skal ikke føle sig for fin til, at søde sin hjemmebryg. Selv i champagne søde man nogle af vinene med sirup(se under fanen " vin og cider" for en opskrift på rabarbervin, bemærk dog at Frøken Jensen skriver, at rabarbervin skal lagre mindst et år, min erfaring er dog at 7-8 måneder er nok). 

Rabarbersirup
Bobler med rabarbersnaps
Rabarbersirup er noget af det lækreste. Det har en intens smag af rabarber. Det kan anvendes til rabarbersaft, rabarberdrinks, rabarbersorbetis, en varm rabarbertoddy, til at søde en dressing med og selvfølgelig alverdens desserter. 
Skær rabarberne i så små stykker som muligt og bland dem med sukker(halvt af hvert). Lad det trække mindst en time, men også gerne natten over. Der skal trækkes væske ud. Nu hældes væsken fra, ned i en gryde og koges sammen med sukker, indtil det har tyknet. Rør ikke i væsken og sukret, lad sukkeret selv opløse sig i gryden. Nu mere sukker, nu hurtigere tykner det. Afhængig af hvor røde dine rabarber er, vil siruppen få en mere eller mindre rød farve. Ellers kan man give det lidt rødbedesaft, det skal dog koge med, for at koge smagen ud.

Rabarbersnaps
Til en rabarbersnaps skal rabarberne snittet fint. De hældes på glas, med en stor åbning, så de kan komme op igen. Hæld nu vodka over og lad det trække fem dages tid. Nu burde vodkaen have trukket farve og smag ud af rabarberen. Den kan derefter sødes med lidt sirup. Men kun nogle spsk. er nødvendigt. Det kan også laves med rom og dette giver en lidt mere eksotisk smag. Det skal dog helst være en god rom, det kunne f.eks. være en Braunstein rom, som fås på tilbud i rema i næste uge til 120 kr.

Så er det bare at komme i gang med rabarberne. Der er mange gode smagsoplevelser gemt i dem.
God fornøjelse med rabarberne.

Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Send en kommentar