mandag den 31. oktober 2011

Den vilde vintersalat

-Den er enkel og kompleks

Dette er en salat, som består af forskellige danske efterår/vinter grønt. Så på den måde er det ret enkel salat, men hvert element i salat er tilberedt forskelligt. Det er for at give salaten en mangfoldig smag og for at prøve, at spise nogle ingredienser, som vi kender så godt på en ny måde. Så på den facon er denne salat ret kompleks. Det er en salat med noget der er kogt, råt, sprødt og bagt. Smagene er sød, syrlig, stærk, umami, bitter og salt, så man får lidt af det hele.

Opskrift

2 -3 rødbeder, ca. 6 kartofler, ca. 6 jordskokker, 5 blommer(kunne også være pærer eller æbler), 1 ½ dl. speltkerner, dressing: 1 spsk. tahin, 1 spsk. oliven olie og 1 ½ spsk. hvidvinseddike, lage til blommer: 3 spsk. sukker, 5 grapefrugtmynte blade(eller bare mynte), blanding til jordskokker: olie, salt og chili.

Skræl kartoflerne og kog dem i let saltet vand ca. 20 minutter(stik i dem med en gaffel for, at mærke om de er færdige). Vask og skær jordskokkerne midt over. Vend dem i olie, salt og rigeligt chili(tørret eller friskt)og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Put dem i ovnen ved 200 grader ca. 30 minutter. Imens skæres rødbederne meget tyndt(ca. 2 milimeter) og koges speltkernerne i tre gange så meget vand, som der er kerner med 1 ½ spsk. salt. Når de er kogt(når vandet er væk ca. efter 20 minutter), spredes de ud på en bageplade med bagepapir og  får lidt god olie(ca. 1 spsk.) og lidt ekstra salt. De skal nu i ovnen ved 200 grader ca. 10 minutter. Nu blandes dressingen af eddiken, olien og tahinen.

Kartoflerne skæres i mundrette stykker, før de kommes i dressingen med rødbederne og det hele væltes rundt. Ovenpå kommes jordskokkerne og blommerne med lage. Allerøverst drysses de sprøde og salte speltkerner.

Salaten skal serveres med det samme, for der er den bedst. I stedet for speltkerner kan man bruge solsikkekerner, mandler eller andre nødder eller kerner.

God fornøjelse med den enkle og komplicerede salat.

Eva-Andrea

2 kommentarer:

  1. Lyder som om der er lang forberedelsetid på den her salat, men ikke desto mindre lyder den tul at være meget lækker og meget vinter agtig.

    SvarSlet
  2. Det er lang forberedelse, men det er det værd. Man får en salat, som består af mange forskellige elementer, det gør, at man kan spise den alene og at salaten bliver mere mangfoldig..

    Eva-Andrea

    SvarSlet