onsdag den 18. september 2013

Græsk mad

-det er simpelt og de elsker gryderetter og kage

En typisk græsk gryderet "stifardo": kød, løg og kartofler.
Lige nu er jeg på skrivetur til Lesbos, hvor jeg efterhånden har været en del gange. Derfor vil der være en del græske opskrifter den kommende tid. 
Jeg er vild med det græske køkken, det er meget simpelt og de anvender krydderier på måder, vi godt kunne lære lidt af. f.eks. er de vilde med kanel og det drysses ofte i gryderetter og dem har de mange af. Så selvom de ikke har dødlange vintre med frostgrader i månedsvis, så kan de sagtens lave nogle solide gryderetter. Mere om dette senere på ugen.
Det danske og græske køkken har faktisk en del tilfælles. Begge køkkener er meget glade for mirabelmarmelade og kage. Hernede får man serveret kage efter al slags mad og hvis man lige bestiller en kop te. Det er en slags service. Man skal ikke sidde der og drikke te uden noget, det kan ganske enkel ikke
Græsk citronpudding med valnødder
lade sig gøre her på Lesbos. Man kunne risikere at få teen galt i halsen, hvis der ikke lige var et stykke sandkage til. Det er ofte mor ude i køkkenet der har bagt kagen, så hvis man ikke smager, kommer hun lige ud og spørger hvad der er galt. Hvordan kan man sige nej til hendes sandkage? Ja det er lidt af et mysterium. Det er ikke faldet hende ind, at det kunne være, man ikke er den store kagefan og man gerne vil kunne passe sine jeans imorgen. Hvis man skulle formaste sig forbi det sted igen, så prøver køkkenmor med en anden dessert -ofte pudding. Hernede elsker man også pudding både med vanilje og citron. En eller anden dessert, må man jo spise synes køkkenmor at tænke og pudding feder jo næsten ikke.
Jo folk klor og synes nok jeg er lidt af undsluppet sindslidende, når jeg siger nej tak til kage og senere kommer løbende forbi i løbetøj og barfodssko. Så bliver man genkendt.
Men jeg elsker nu alligevel græsk madlavning, der er ikke så mange dikkedarer.


Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar