mandag den 23. september 2013

Fisk på Lesbos

Frappe(iskaffe) på havnen i Molivos
-Mini tun og citronsovs

Her i Grækenland er man et land som består af utrolig mange øer. Det vil sige der er utrolig meget vand og en masse skønne fisk der kan hives op af havet.
I Petra har man en lille havn med få fiskerbåde, men tager man til nabobyen Molivos er der talrige fiskerbåde og alle restauranter servere fisk. Jeg sad på en café i havnen en formiddag, da et af dagens sidste skibe kom i havn. Det var en stor fiskerbåd, men der var ikke mange fisk at se. Til gengæld var der massevis af flamingokasser fyldt med fangst.
Her er det tunsteak på Ø eatery i Petra, der er altid godt tilbehør.
Turisterne stimlende sammen, for at se fangsten, men siden der kun var flamingokasser i syne, forsvandt de hurtigt igen. Flamingokasserne blev fordelt til havnens restauranter og resten blev losset ind i slidt mini van.

Dagens fisk tak og citronsovs
Man gør klogt i at spørge efter dagens fisk, når man spiser fisk i Grækenland. For til trods for, at de har massevis af ny fanget fisk, servere de af uransaglige årsager også fisk og blæksprutter der kommer fra dybfryseren. Ofte står det endda på spisekortet: sværdfisk, frosen. Det er altid noget, at man er ærlig men det er mig komplet uforståeligt at man vil servere fisk fra køledisken istedet for det friskfangede. Netop derfor skal man spørge til dagens fisk. Derefter skal man spørge, hvad de servere til. Ofte er det nemlig nogle af de evindelige pomfritter ligeledes fra frost.
Skøn babytun på kvinde kooporativet i Petra, men triste kartofler.
Det er i min verden spild af maveplads, at spise den slags intetsigende og nederdrægtige parodier på kartoffelbåde. Så jeg spørger altid efter ris, for det har alle spisesteder. Derpå ender man med et måltid af dagens fangst -grillet, ris og gerne en portion tzatziki eller citronsovs. Citronsovs er standard hernede til enhver fisk. Det er en enkel sovs bestående af citronsaft, olivenolie og æg. Man kunne kalde den for den græske mayonnaise. Den bliver serveret til al slags fisk i små stålkander.
I øjeblikket er der mange mini tun i havet omkring Lesbos, så de findes også alle steder på havnerestauranterne. Minitun kommer i mange størrelser. Både til en portionsanretning eller i flere kilos udgaver. Jeg har både fået en tunsteak fra en stor mini tun og en hel tun, som var en baby tun. Begge dele var utrolig skønt.

Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Send en kommentar