fredag den 19. august 2011

Oliven, oliven og atter olivenbrød

Mig med nogle af de græske oliven.
Et super eleganten og samtidge rustikt brød

Jeg var i sidste uge på Lesbos i Grækenland. På Lesbos er der omkring 11 millioner oliventræer. Derfor høstes der helt ufatteligt mange oliven tre gange i løbet af vinteren. Også derfor bruges oliven i det meste. Den græske oliven olien er mindst lige så alsidig, som hvis man køber den i Frankrig eller Italien. Man dypper også brød i den, som i Italien. Man bruger oliven olie til det meste hernede, smør er kun til de danske turister, som længes hjem. Oliven spises på de fleste salater, de placeres på toppen af tzatzikien, spises som meze(lille enkel forret) til ouzoen(som også laves i store mængder på Lesbos), der spises oliventapanade og derudover bages oliven også ind i brød. Dette brød er utrolig lækkert. Det løfter virkelig brødet op til nye højder. Derfor denne olivenbrødopskrift.

Opskrift

6-7 dl. vand, 1 kilo mel, 2 tsk. salt, 25 gr. gær, ca. 20 græske oliven(eller efter smag) og eventuelt rosmarin.

Brug enten oliven uden sten eller befri dine oliven for sten. Opløs gæren og saltet i vandet og bland derefter olivenstykkerne i. Herefter blandes melet. Lad dejen hæve omkring 12 timer(en time fra eller til gør ikke så meget). 

Del brødene op i små kuvertbrød, boller eller lad det være et stort brød. Drys nu eventuelt rosmarin. Bag det i ovnen ved 200 grader ca. 20 minutter.

Nu er brødet klar til at blive guffet, som sandwich eller til den suppe.

God fornøjelse med olivenbrødet og dets fortræffeligheder.

Eva-Andrea
Ingen kommentarer:

Send en kommentar