tirsdag den 28. juni 2011

Frisk og flot ferskenmarmelade

Ferskenmarmelade er den perfekte måde, at bevare denne sæsons lækkerbasser af nogle ferskner. Senere på året når det er blevet koldt og klamt, kan man åbne et glas lækker marmelade, som minder en om, at det på et tidspunkt var sommer og at det bliver sommer igen.

Et glas marmelade er også en god og billig gave til venner og bekendte.

Hvad kan gå galt når man laver marmelade?

Marmeladen kan blive for tynd. Dette kan dog klares med pektinpulver. Dette kan købes i de fleste supermarkeder.

Marmeladen kan mugne. Hvis marmeladen først er muggen, så er det ud og det kan kun gå for langsomt. Men man kan forbygge mug med atamon og sterilisering af glassene. Dette gøres ved at overhælde det med kogende vand og efterfølgende rystes glassene med atamon.

Kan smagen blive dårlig? Nej marmelade ender næsten altid med at smage godt. Men hvis det smager forkert, er det nok fordi der ikke er nok sukker i.

Opskrift

2 kilo Ferskner, 650 gr. sukker(eller kunstig sukker der svare hertil eller en blanding af sukker og kunstig sukker) og citronskal fra en halv citron(ikke mere end dette for citronskal har en meget gennemtrængende smag), atamon og evt. pektinpulver.

Flå fersknerne for skindet. Dette gøres ved at koge 5 minutter. Når fersknerne er kogt, kan skallen let reves af. Hvis skindet kan det, så har de ikke fået nok. Man kan også lave marmeladen med skind, men så får marmeladen en anden konsistens.

Hak nu ferskner i små stykker og læg dem i en skål med sukker(og kunstig sukker) og lad det stå i køleskab natten over. Dette gøres for at trække vandet ud af frugten. Dette er en fransk marmelade metode.

Kog den nu op med ca. 2 spsk. pektinpulver. Det skal koge 15-20 minutter. Når marmeladen er kogt, tilføjes ca. 1 spsk. atamon. Hæld marmeladen på de klargjorte glas.

Glassene man bruger kan være købt til formålet, men man kan også let bruge genbrugsglas, som er blevet vasket med sæbe og klargjort som tidligere beskrevet. De eneste glas jeg ikke genbruger, er glas som har indeholdt currypasta eller sild. Smagen sidder simpelthen i glassene for evigt. Derudover bruger jeg heller ikke glas fra Den Gamle Fabrik, for etiketterne er totalt umulige at få af.

God fornøjelse med marmeladekogningen og de flotte ferskner.

Eva-Andrea

  


1 kommentar: