lørdag den 4. juni 2011

Juni såning - af squash, bønner, chilier, salater og alt det andet

I Juni er der mange planter som kan sættes og såes i haven, både som frø og forspirede planter. Jeg har personligt sat både squashplanter, en ananaskirsbærplante, salat, radiser, ærter og hestebønner på friland. I mit drivhus har jeg sat agurkeplanter, chilier og aubagineplanter og man kan også nå at sætte tomatplanter.

Juni er en dejlig måned i haven, for alt vokser lynhurtigt, man kan nå at plante en del og der er masser at høste. Jeg høster i øjeblikket de første kartofler, salat, rabarber og krydderurter i massevis. Snart er der spiselige blomster bl.a. hyldeblomster, blomsterkarse, agurkeblomster og morgenfruer. De første chiliblomster har også sat små bitte frugter og det samme gælder for tomaterne.

Squashplanter

Jeg sætter squashplanter hvert år, for de er lette at have og giver et stort udbytte.  Jeg har både squashplanter som giver gule og grønne squash, for det ser smukt ud i salater. Jeg køber sqaushplanterne forspiret og sætter dem i et vel gødet bed i slut maj eller start juni. De skal vandes i tørre perioder og vil gerne have flydende gødning løbende.

Ananaskirsbær

Det er første år, jeg har ananaskirsbær i haven. Planten ser livskraftig ud, så nu må vi se, hvad det fører til. Foreløbig vander og gøder jeg den.

Agurker og tomater

For mig er det rutine at have agurkeplanter drivhuset sammen med tomaterne. Agurker kan både sættes på friland og i drivhus. Alle som har pladsen, bør gøre sig selv den tjeneste, at sætte en eller flere agurkeplanter. For hjemmedyrkede agurker er bare så lækre. Det er noget helt andet end købeagurker. De hjemmedyrkede agurker er fastere, sødere og mere smagsfulde, end de købte agurker.

Agurker er lette at have, hvis de får rigeligt plads, vand og gødning. Man skal udlade at vande på bladene, for det giver risiko for skimmel. Skimmel er efter min erfaring, agurkers største og værste fjende. Skimlen angriber plantens blade og spreder sig videre indtil planten til sidst er så angrebet, at den dør.  Så prøv at undgå skimmel.

Tomater har jeg allerede skrevet om her på bloggen, men det kan ikke gentages for tit, dyrk tomater selv for hjemmedyrkede solmodne tomater er bare så super lækre.

Chili og aubergineplanter

Chilier og aubergine får i mit drivhus mere og mere plads hvert år. Jeg har i år forspiret dem i vindueskarmen og de fleste er sat i drivhuset nu. De skal vandes og gødes godt specielt nu, hvor de begynder at sætte frugter. Det er smartest, at plante dem i krukker. For så kan de flyttes udenfor og sprøjtes over med insektsæbe og vand, hvis de får bladlus. De gør de desværre tit. Hvis man vil læse mere om hvordan de forskellige chili sorter smager, har jeg tidligere skrevet et blogindlæg om dette.

Salat og radiser

Salat og radiser har flere ting tilfælles. De kan plantes hele vækst sæsonen, de kan plantes lige op ad hinanden for den ene plante vokser primært under jorden og den anden primært over jorden og de kan begge sås som frø på friland. Salat og radiser er for alle folk med en smule jord. Det er let at have og giver et godt udbytte. Deres største fjender er snegle. Så sæt en ølfælde op i nærheden af radise og salatbedet, så skulle det kunne holde nogle af de sultne snegle væk. Husk at vand og gødske. Hvis man sætter små forspirede salatplanter ud, skal jorden være drivvåd når planten sættes. Så får planten den bedste start på livet udendørs.

Bønner og ærter

Bønner og ærter er også planter, som er let at have i sine bede. De kræver ikke særlig meget gødning, for det klare de selv i samarbejde med en bakterie som vokser i deres rødder. På den måde tilføjer bønner og ærter kvælstof til bedet, hvor de står. De giver begge et godt udbytte og kan mere eller mindre sås hele sæsonen.  Ærter og stangbønner vil gerne have noget at kravle op ad, så sæt nogle bambuspinde eller lignede til dette.

God fornøjelse med såningen

Eva-Andrea


1 kommentar:

  1. Hvad ville en dygtig madskribent foreslå som gode og lidt kreative ingredienser i sushi-ruller? :o)

    SvarSlet