tirsdag den 14. juni 2011

Great græsk gårdmiddag

Jeg elsker græsk mad. Jeg elsker grækernes brug af grøntsager og krydderier. For mig er græsk mad, den ultimative sommermad.  Det er for mig lig ferie, sommer og solskin. Så jeg laver altid nogle græske middage i løbet af sommerferien. I går var en af de dage, hvor jeg følte for en græsk middag i gården. Den stod derfor på musaka og tzatziki.

Musakaopskrift

Opskrift er til 4-6 personer afhængig af, om man servere tzatziki, salat og brød til eller spiser det uden noget.

2 peberfrugter, 3 auberginer, 3 gulerødder, 2 små løg, 2 dåser flådede tomater, ca. 400 gr. hakket oksekød, 1 spsk. oliven olie, 2 fed hvidløg, 2 tsk. oregano, 1 tsk. Røget paprika 1, 1 tsk. Stødt kanel, 1 spsk. timian, ca. 1 liter bechamelsovs lavet af en liter skummetmælk, 20-30 gr. smør og 9 spsk. mel.

Skær auberginerne i skiver på langs og læg dem sammen med peberfrugterne i ovnen ved 200 grader. De skal ligge i ovnen i ca. en halv time. De skal være helt bløde, når de er færdige. Imens laver man kødsovsen og bechamelsovsen. Mange steger auberginerne i en masse olie, for at aubergineskiverne skal blive bløde, men det er slet ikke nødvendigt. Ovn varme har fuldstændig samme effekt. Det er bare meget lettere, at bruge ovnen og mere fedtfattigt. 

Kødsovsen laves ved at hakke løg og gulerødder i mundrette stykker. Put nu olien i en gryde sammen med det hakkede kød og hakket hvidløg. Når kødet er brunet skal de hakkede grøntsager tilføjes. Når det hele er blevet svitset omkring 5 minutter, tilføjes de flådede tomater. Det skal nu koges ind, imens man laver bechamelsovsen.

Bechamelsovsen er faktisk ret let at lave. Det er gryden, som er besværlig at gøre rent bagefter.  Tænd op under en rigelig stor gryde, put smørret i bunden, når det er smeltet tilføjes den første halvdel af melet sigtet. Tilføj hurtigt det første mælk, ca. 2 dl. Pisk nu alt hvad du kan. Nu tilføjes mere sigtet mel og mere mælk lidt efter lidt. Pisk ind i mellem, for at det hele ikke klumper.

Nu skal hele molevitten koges op, så det tykner. Det skal bare ikke koge over eller brande på. Så våg over det, som en høg våger over en mus, før den slog til. Hvis du synes, det ikke bliver tykt nok tilføjer du bare lidt mere sigtet mel. Men husk at når det køler lidt ned, bliver sovsen automatisk lidt tykkere.

Når det hele er klar, så kan man samle det i et stort ildfast fad. Det skal have en halv time ved ca. 200 grader i ovnen. Bechamelsovsen skal lægges i bunden, derpå aubergineskiver og peberfrugtskiver(peberfrugterne er blevet befriet for top, kerner og så meget af skindet som muligt og derefter skal de skæres midtover) ovenpå kødsovsen, bechamelsovs osv. Øverst skal der være bechamelsovs direkte på aubergineskiverne. 

Man kan sagtens samle musakaen i god tid og så bare lade den stå og trække i køleskabet.

Opskrift på tzatziki

Tzatziki er noget af det letteste og nemmeste at lave. Man skal kun bruge tre ingredienser og vupti så har man en ”creme”, som kan bruges til det meste f.eks. kartofler, salat, musaka, brød, sandwich osv.

En halv agurk, 1 fed hvidløg og 400-500 gr. græsk 2 procent yoghurt. Riv agurken på et rivejern med store huller og pres den rivende agurk for vand. Riv nu hvidløg på et fint rivejern. Bland nu alle tre ingredienser i en skål. Man kan nu tilføje lidt fint salt og lidt chili eller røget paprika. Men dette behøves ikke. Nogle bruger dild i tzatziki, men det synes jeg personligt overhovedet ikke om.

Tzatzikien kan sagtens holde sig nogle dage i køleskabet.

God fornøjelse med den græske middag i solskinnet.

Eva-Andrea

2 kommentarer:

 1. Hej Eva-Andrea.
  Jeg stor elsker også græsk mad, men jeg kan simpelthen ikke spise musaka pga. auberginerne. :( Super surt, for din opskrift lyder rigtig lækker.
  Til gengæld kan jeg næsten spise tzatziki morgen, middag og aften :o)

  SvarSlet
 2. hej Apple

  Man kan sagtens erstatte aubergineskiverne med peberfrugter og kogte kartofler i skiver, så der er ingen undskyldninger, det er bare om at komme i gang. ;)

  Eva-Andrea

  SvarSlet