onsdag den 15. juni 2011

Sommermarmeladen

Jeg synes, at jordbær-rabarbermarmelade er den ultimative sommermarmelade. Den indeholder to af Danmarks bedste sommer frugter. Jeg elsker duften, når man koger jordbærrene og rabarberne sammen og smagen af den flotte glinsende røde marmelade bagefter. Prøv den og du vil ikke fortryde det. Man skal altid koge en portion, som man også orker, at hælde på glas efterfølgende. 

 
Rabarber-jordbærmarmeladeopskrift

Halvt jordbær og halvt rabarber f.eks. 500 gr. af hver. Tilføj enten 250 gr. sukker eller sødemiddel svarende til de 200 gr. sukker og 50 gr. ægte sukker. Hvis man blander sukker og sødemiddel, så får den samme sødme, som var det rent sukker. Hvis man kun bruger sødemiddel, får marmeladen en lidt mærkelig sødme. (Husk hvis man bruger sødemiddel holder marmeladen ikke så længe i forhold til, hvis det var rent sukker man brugte. Derfor er det en god ide, at bruge konserveringsmidler f.eks. atamon).  Tilføj eventuelt pektin i pulverform ca. 3 spsk. til denne portion størrelse er passende.

Vask og skær rabarber i små mundrette stykker. Vask jordbærrene, tag toppen af og skær dem i små stykker gerne mindre end rabarberstykkerne. Put det hele i en skål og hæld sukker og sødemiddel over. Lad det stå og strække til næste dag(ca. 12 timer). Dette gøres for, at trække saft ud af frugten. Dette er smart, for så skal der ikke tilføjes vand, når frugten skal koge op. Hæld nu pektinpulveret over blandingen og lade det, koge op i en rigelig stor gryde i min. 15 minutter. Nu længere tid du koger det ind, nu mere intens smag får du, men lad det aldrig brande på. Nu er marmeladen klar til, at blive hældt på de klargjorde marmeladeglas.


Marmeladeglas


Før marmeladen hældes på glassene, skal glassene være vasket med sulfo og vand, derefter skolet med kogende vand og til sidst gerne rystet med atamon. Alt dette gøres for at undgå skimmel. Det er så ærligt, at man har gjort sig umage med at lave en dejlig marmelade og så går den til i skimmel. Man kan også bare fryse marmeladen i mindre portioner, så den kan koges op, i små portioner senere på året. Man skal bare huske, at hvis man fryser frugt eller andet så ødelægges pektinen. Det betyder, at det ikke stivner, derfor skal der tilføjes pektin, når det koges senere. Pektin fås i pulverform i de fleste supermarkeder.
Dette er en super dejlig marmelade, som ikke er alt for sød. Derfor kan den også bruges i små mængder på morgenmyslien, yoghurt, rørt i koldskål(se opskrift på siden) eller lign. Man kan selvfølgelig også bruge den på ostemadden eller direkte på brødet(se opskrift på siden).
God fornøjelse jordbærrene og rabarberne
Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Send en kommentar