onsdag den 7. december 2011

Hvidkålsfrikadeller fremtryllet af en rest


-Rester er dejligt!

Jeg lovede i går, at jeg ville sætte fokus på madspild her i december. Da der årlig i Danmark bliver smidt 63 kilo mad ud per dansker. (Kilde: www. rema1000.dk og fødevareministeriet). Derudover er det for hele 1000 kroners madspild pr. husstand i december. Det er voldsomt meget mad, så her er en opskrift, som forhåbentligt kan give inspiration til mindre madspild.

I går lavede jeg en skøn hvidkålssalat, men vi fik kun spist omkring halvdelen. Så jeg tænkte, jeg må give resten af salaten lidt omtanke og lave dem om til noget andet lækkert. Det blev så til nogle dejlige sprøde hvidkålsfrikadeller.  

Opskrift på hvidkålsfrikadeller

I resten af hvidkålssalaten blander man æg, mel, mælk, karry, fint hakket chili og fint hakket hvidløg. Man skal selvfølgelig tilpasse mængden af æg, mælk, mel, karry, chili og hvidløg efter hvor stor resten er. Her er et eksempel, så man har en idé om mængdeforhold.

Til en rest hvidkålssalat på ca. halvdelen af den oprindelige opskrift(se opskrift fra den 6. december) tilsættes 3 æg, 1 dl. mel og ¼ dl. mælk, 2 tsk. karry, 1 hvidløg, olie til stegning og chili efter smag.

Hak chili og hvidløg fint. Tilsæt det salaten sammen med resten af ingredienserne. Det skal æltet godt sammen, man kan sagtens bruge en velvasket hånd. ”Farsen” skal virke sammenhængende, dog ikke helt så sammenhængende som en kødfars. Jeg lover for, at det vil blive til sammenhængende frikadeller, når de bliver stegt i ovnen eller på panden, for så vil æggene stivne.

Put lidt olie på en pande over fuldvarme. Form dellerne og put dem direkte på panden, de skal helst være flade, for at blive varmet igennem. Først et par minutter på den ene side, så et par minutter på den anden side ved fuld varme. Derefter skruer man ned til lav varme. Efter ca. 8-10 minutter har man nogle skønne sprøde hvidkålsfrikadeller. De er rigtig gode dyppet i sojasovs eller bare spist som de er. Man kan også stege dem i ovnen.

God fornøjelse med grønsagsfrikadellerne.

Eva-Andrea

2 kommentarer:

 1. Rester er dejligt! Hørt hørt!

  Din blog har fået en ny fast læser.

  de 63 kilo madspild er i øvrigt fra Landbrug & Fødevarer - de flere skræmmende tal på madspild her:

  http://www.stopspildafmad.dk/madspildital.html

  Giod Jul :)

  SvarSlet