onsdag den 21. december 2011

Lemon curd og salte citroner


-hjemmelavet julegaver

Nu står julen lige for døren, det betyder at de sidste gaver skal købes…eller laves. Det behøves ikke være så svært, at lave nogle gaver selv i køkkenet. Man kan lynhurtigt lave nogle salte citroner, de skal godt nok stå og lagre mindst en måned, før de skal spises. Men det kan den heldige modtager vel stå for. Jeg har også lavet en dejlig portion lemon curd, som jeg har veninder og nogle familiemedlemmer som vil blive glade for.

Lemon curd opskrift

Denne opskrift giver ca. 6 glas.

1 ½ pakke smør(rigtig smør), ½ kilo sukker, citronsaft fra omkring 10 citroner, skal fra omkring 2 økologiske citroner, ca. 7 æg, eventuelt vanilje og glas med låg selvfølgelig.

Kogende lemon curd
Riv skalen af de to økologiske citroner og pres alle citronerne for saft. Put smørret op i en gryde og lad det smelte. Tilføj sukkeret, når smørret er smeltet. Tilføj nu skalen og pisk masen i gennem med et piskeris. Knæk nu alle æggene og put dem op i en skål. Pisk æggene godt sammen, som til røræg. Tag nu gryden af varmen, pisk det igennem og tilføj citronsaften. Nu hældes æggemasen lidt ad gangen ned i gryden, imens der piskes godt og grundigt i gryden. Dette punkt er kritisk, for hvis væsken i gryden er for varm, bliver æggene til røræg. Når al æggemasen er tilføjet tages gryden tilbage på varmen og der skrues op for varmen. Det skal være næsten det varmeste det kan og man pisker løs. Efter lidt tid vil det begynde at boble og man pisker videre. Lad det koge op så det tykner. Når det er tyknet tages det af varmen.

Nu skal lemon curden hældes på glas, som er absolut rengjort og steriliseret.

Nu mangler glassene bare at køle ned, tilføjes nogle skilte og bånd.  

Saltede citroner opskrift

Denne opskrift giver 2 store glas med citroner.

7 økologiske citroner, 7 spsk. salt, vand og 2 store glas med.

Vask citronerne under vand, så de er helt rene. Skær dem over på midten og hver halve citron skæres næsten igennem igen. Men kun næsten igennem. Tilføj salt i midten af de halve citroner og put dem ned i glasene, c. ½ spsk. salt. Efter hver citron er puttet i glasene tilføjes et drys ekstra salt oven på. Pres citronerne godt sammen, så der kan være så mange som muligt. Tilføj nykogt vand til allersidst. Citronerne skal være dækket af vandet.

Nu skal glasene lukkes, have et lille bånd og et skilt. Så er de klar til at blive givet som gave. Citronerne skal som sagt lagre mindst en måned, før de kan spises. Salten skal have lov at virke på citronerne. Saltet omdanner nemlig bitterstofferne i citronerne.

God fornøjelse med de hjemmelavede gaver.

Eva-Andrea

Ingen kommentarer:

Send en kommentar